Manuscripta 2012 | “Bij deze verklaar ik het boekenseizoen voor geopend!”

Manuscripta

Manuscripta is de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Ruim 120 auteurs uit binnen- en buitenland waren daarom op 1 en 2 september in Amsterdam aanwezig bij dit feestelijke festijn. De schrijvers werden tijdens het evenement op het terrein van Cultuurpark Westergasfabriek geïnterviewd, lazen voor, signeerden en beantwoordden vragen van lezers. En natuurlijk was ik daar als boekenverslinder, verse inkt ruiker, schrijver in spe en vernuftige biebmiep bij aanwezig én voelde mij helemaal in mijn element.

Aftrap met NS Publieksprijs
De aftrap werd zaterdagochtend gegeven door de genomineerden van de NS Publieksprijs: Simone van der Vlugt (met In mijn dromen), Esther Verhoef (met Tegenlicht), Paulien Cornelisse (met En dan nog iets), Suzanne Vermeer (met Noorderlicht), Mart Smeets (met De Lance Factor) en A.F. Th. van der Heijden (met Tonio). Mijn stem ging naar Paulien Cornellisse, want taal is zeg maar ook echt mijn ding en om haar verhalen moet ik gewoonweg verschrikkelijk lachen.

Manuscripta

Fictie of Non-fictie?
In de Gashouder luisterden we naar Esta’s Margriet de Groot interview met Sacha Meyer. Zij schreef De nieuwe arme, over haar eigen noodzakelijke gang naar de voedselbank en wat eraan vooraf ging, terwijl ze een succesvol journaliste en styliste was. Daarnaast ondervroeg ze Ingrid Oonincx die haar derde thriller – Sluipweg – schrijft over de lange nasleep die een ongeluk heeft voor een groep schoolvrienden.

Ook snuffelden we rond bij de verschillende standhouders, botsen zo af en toe tegen een Dwarsligger of Dummie op, scoorden een aantal Bookazines, gingen op de foto als Sarah Linden uit de serie The Killing, maar ook voor de cover van De Vrouwenslagerij, de nieuwste roman van Ilja Gort en kregen een gratis ebook giftcard van Qinqo in onze handen gedrukt (zó leuk als cadeau!).

Renske de Greef doet ons watertanden
Vervolgens begonnen we te watertanden bij het nieuwste boek van Renske de Greef, in samenwerking met grafisch designer Andreia Costa en (eet)ontwerper Karlijn Souren. Het stukje kuscake die wij kregen, veroorzaakte een orgasme in onze mondjes en smaakte naar meer, meer, meer. Terwijl de dames (of eigenlijk vooral Renske vertelde over Watertanden, over hoe we vaak achteloos, routineus, niet bewust van de rituelen eten, of stilstaan bij de tradities of ingrediënten die ermee gemoeid zijn.

Renske, Karlijn en Andreia vroegen zich af of kinderen écht niet weten wat er in hamburgers zit en beschrijven in het boek de sociale kant van eten, hoe een smaak het geheugen aanjaagt en hoe eten je identiteit bepaalt. Zo’n boek heb je nog nooit gegeten. Ook kregen we na afloop een soort fortune cookie met eetvraag en nu ben ik benieuwd wat jou antwoord op mijn gekregen vraag is: “Wat doe jij naast eten en drinken met je vrienden?”

Manuscripta

De nieuwe Simone van der Vlugt
In de Zuiveringshal luisterden we naar Jasper Henderson, die in gesprek ging met Simone van der Vlugt over haar nieuwe literaire thriller. Ze vertelt met ladders in haar panty en met herkenbaar Westfries accent over Aan niemand vertellen, waarin zich het onderzoek naar de raadselachtige dood van een gevierde basisschoolleraar ontspint. En ik kan je vertellen: die man ligt er alles behalve charmant bij. Hoofdpersonage in het boek is de jonge Alkmaarse rechercheur Lois, die het bij het onderzoek zelf ook zwaar te verduren krijgt. Aan niemand vertellen maakt overigens deel uit van een serie, zodat Lois door Simone steeds verder uitgediept kan worden en wij hopelijk steeds meer van Lois gaan houden!

Omdat mijn zus alle boeken van Simone van der Vlugt in haar kast heeft staan en ik zelf net Rode sneeuw in december had uitgelezen, vond ik het niet meer dan logisch om bij deze schrijfster een handtekening op een boekenlegger te halen. En die plakken we dan natuurlijk gewoon in het aankomende, nieuwe boek! Wordt vervolgd, dus.

Manuscripta

Boekverfilming van Charles den Tex’ Bellicher; Cel
Ook bezochten we een interview met auteur Charles den Tex, regisseur Peter de Baan en acteur Huub Stapel over de boekverfilming van Bellicher; Cel. Waarin hoofdpersonage Michael Bellicher, gespeeld door Daan Schuurmans, het slachtoffer van een identiteitsfraude via internet wordt. “Anders dan het eerste deel van de verfilming van Charles den Tex’ trilogie over Michael Bellicher, moest het tweede deel geen televisieserie, maar een speelfilm worden,” alduur Peter de Baan.

Schrijver Abdelkader Benali voelde de drie mannen aan de tand over het actuele thema van de film. Huub Stapel: “De film gaat over de angst je identiteit te verliezen in elk opzicht: om het echt te verliezen, maar ook om het niet te vinden, er niet bij te kunnen.” Den Tex was zelf heel tevreden over de eerste ruwe versie van de film die hij gezien heeft. “Ik was ook ontroerd ja, op de momenten waar dat moet.” Hoe lief!

De film gaat 28 september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en is vervolgens vanaf 5 oktober in de bioscopen te zien. De trailer was veelbelovend, dus ik wil de film zeker gaan zien!

Manuscripta

De stoelendanskamioen
Na een lange, enerverende dag luisterden we als afsluiting naar een aantal verhalen van nieuw talent tijdens de Literaire stoelendans met jonge schrijvers. De Literaturjugend presenteerde zeven schrijvers en zes stoelen. De muziek begint en dan… wie niet zit, moest voordragen uit eigen werk. De schrijver die de allerlaatste stoel bezet, werd Stoelendanskampioen 2012. Johan Roos mocht de denkbeeldige wisselbeker in ontvangst nemen, wat geen wonder was, want ooit was hij stoelendanskampioen, vertelt hij. Hij toerde over de hele wereld, totdat een stoelpoot brak en daarmee ook zijn stoelendanscarrère. Dan sluit hij af met een gedicht: “De hond is boos op de zee. Maar de zee, die zit daar niet mee”.

Als afsluiting van déze blog wil ik je verblijden met een lijst(je) nieuwe, nog aankomende boeken die je komend jaar moet gaan lezen. En dan spreek ik je volgend jaar weer over je oordeel tijdens Manuscripta, goed?

Boekentips
1. Sacha Meyer – De nieuwe arme (verschijnt 1 oktober 2012)
2. Renske de Greef e.a. – Watertanden (28 september 2012)
3. Ilja Gort – De Vrouwenslagerij (9 oktober 2012)
4. Simone van der Vlugt – Aan niemand vertellen (8 november 2012)
5. Amanda Hodgkinson – Brittania Road 22 (reeds verschenen)
6. Frances Greenslade – Schuilplaats (reeds verschenen)
7. Sylvia Day – Verslaafd aan jou (reeds verschenen)
8. Kim Moelands – Verdieping X (13 november 2012)
9. Fiona Neill – Wat de Nanny zag (6 november 2012)
10. Carlos Ruiz Záfon – De gevangene van de hemel (reeds verschenen)
11. Carlos Ruiz Záfon – Marina (najaar 2013)
12. John Ajvide Lindqvist – Wolfskinderen (15 januari 2013)
13. Charles Lewinsky – Terugkeer ongewenst (27 september 2012)
14. Paul Murray – Skippy tussen de sterren (reeds verschenen)

Copyright © foto’s: Danielle Lakeman | CPNB | AmsterdamNow | NU.nl |

32 reacties on “Manuscripta 2012 | “Bij deze verklaar ik het boekenseizoen voor geopend!””

   • Lauradenkt Beantwoorden

    @Danielle, ik ben geweest naar de (hele korte, dus niet zoveel geleerd haha) workshop ‘meer begrip tussen mannen en vrouwen’, op het nspodium geluisterd naar een voordracht uit het boek ‘een ander boek’, naar stand-up philosophy van Brandstof geweest (was erg interessant!) en de workshop korte verhalen schrijven van Ton Rozeman. Verder natuurlijk rondgekeken. Ik heb het in ieder geval erg naar mijn zin gehad, jammer dat ik je niet heb gezien!

    En ja hoor, niet alles vind ik even leuk, maar in het algemeen ben ik het er wel mee eens haha.

 1. Jennn Beantwoorden

  Haha, jij had de andere vent van de slachtbank geschopt? Hè heb ik wat gemist, zit je ook in de kernjury? Leuk verslag!

 2. Eva Beantwoorden

  Ik moet maar weer snel op vakantie om al die boeken te lezen, want in het ‘gewone’ leven komt het er weer eens niet van.

 3. Judith Beantwoorden

  Leuk verslag! Jij hebt heel veel gezien en gedaan, zeg! Ik ben ook geweest (2 dagen) en heb genoten. Mijn verslag(en) staan op mijn blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *