Verzamelwoede op de VerzamelaarsJaarbeurs

”Mijn vader verzamelt verzamelingen,” zei mijn vriend ooit tegen mij. En dat zet je toch aan het denken. Wat spaarde ik als kind? En waar kan ik tegenwoordig geen genoeg van krijgen? Ik bezoek maandelijks de IJhallen, sta te snuffelen op verschillende markten en kijk smachtend uit naar Europa ’s grootste vintage evenement: de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht.

Flippo’s, speentjes en trollen
Die schoonvader van mij is eigenlijk zo gek nog niet. Want stiekem kan ik er zelf ook wat van. Het begon in een ver verleden met Barbiepoppen, trollen, Flippo’s, prullaria van de Spice Girls (die schoenen!) en speeltjes uit de chocolade eieren van Kindersurprises. Toen mijn zus Forever Friends ging sparen, ging ik voor cherished teddies, met als grote trots een kitsch klok, die jarenlang boven mijn bed mocht hangen.

Blits in de nineties!
Ook hield ik een verzamelwoede over na mijn eerste bezoek aan Disneyland Parijs. Als souvenir koos ik een grote knuffel van Winnie the Pooh, terwijl ik de blits maakte met mijn stoere kuif en tattookettingen. Daarna ging ik los, met hulp moeders en Sinterklaas. Mijn kamer was hoofdzakelijk geel, in gezelschap van Igor, Teigetje en Knorretje. En dan had ik nog een lievelingsdier, dus spaarde ik ook ‘dolfijnen’, terwijl de jongens uit mijn klas niet uitgepraat raakten over hun pokémonkaarten.

Dutch Collector Award 2013
Toch doet het internet mij geloven dat mijn verzamelwoede echt wel meevalt. Zo heb je bijvoorbeeld de Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony. En wat dacht je van de Star Wars of comic nerds? Voor deze fanatiekelingen heeft de VerzamelaarsJaarbeurs een leuke inhaker bedacht: de Dutch Collector Award.

De Dutch Collector Award is wedstrijd voor de meest bijzondere, interessante of boeiende verzameling. Vorig jaar kwam Elvera Geurts als onbetwiste winnares uit de bus dankzij haar 25.000 zeepjes en zeepreclame (oh, dat spaarde ik ook nog op een blauwe maandag). Als winnaar mag je jouw verzameling vervolgens tentoonstellen in een landelijk bekend museum, hoe tof is dat!

Design Challenge
Waar ik ook erg benieuwd naar ben, zijn de creaties van de Design Challenge, een bijzondere wedstrijd onder leiding van Pet van de Luijtgaarden, volgens zijn LinkedIn-profiel “collector of collections”. Hij gelooft dat de wereld gered wordt als je niets meer op zolder zet, dus maakt hij (of zijn volgelingen) een puntenslijperjurk, luciferdoosjes overhemden of pettenpak van verzamelingen.

Tijdens deze editie van de Design Challenge gaan tien studenten van de drie Nederlandse Technische Universiteiten op de beurs live aan de slag met het creëren van een kunstwerk dat geschikt is voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld een LEGO-tapijt, een stoel van aanstekers of een lamp gemaakt van cd’s. Ik ben benieuwd welke topstukken we straks kunnen bewonderen!

VerzamelaarsJaarbeurs 2013
Nu mijn vriend en ik een nieuw project gevonden hebben (vintage fotocamera’s), brengen wij dit jaar zeker een bezoek aan de VerzamelaarsJaarbeurs. Op ruim 2000 stands verdeeld over 5 hallen is alles te vinden wat er maar te verzamelen valt, van vintage kleding tot design artikelen, en van serviesgoed tot zakhorloges. Je snapt: ik wil met minstens 3 nieuwe oude camera’s thuiskomen. En of mij dat gaat lukken, laat ik jullie weten in mijn volgende blog!

De VerzamelaarsJaarbeurs vindt plaats op zaterdag 23 november van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag 24 november van 10.00 tot 17.00 uur in de Jaarbeurs Utrecht.

9 reacties on “Verzamelwoede op de VerzamelaarsJaarbeurs”

 1. Melissa Beantwoorden

  Wat een herkenbare uitspraak;)
  Maar heb jij al je verzamelingen ook door de jaren heen bewaard?

  Ik ben heel erg benieuwd naar wat een mens nu zoal aan verzamelingen kan hebben, misschien brengt het mij ook nog wel op een uniek idee!
  Daarnaast hebben ik en mijn vriendje ook nog wel wat vintage items op onze verlanglijst staan, wie weet wat we daar kunnen scoren.

 2. Oscar Schade Beantwoorden

  Mooi moment om mijn verzameling verzamelingen eens uit te breiden met extra verzamelingen. Het event klinkt in ieder geval super leuk! Ik maak graag kans op die kaartjes om aanwezig te zijn bij dit toffe event!

 3. Jessica Beantwoorden

  Leuk en zo herkenbaar! Mijn vriend en ik willen ook gaan! We zijn pas gaan samenwonen en ons huis nog aan het inrichten. Het begint al aardig op een museum te lijken… Zo hebben we een deel van ons oud speelgoed in een vitrinekast uitgestald en in onze woonkamer staat de game-kast die we vullen met allerlei oude games en computers… Ik verzamel eigenlijk alles wat vintage en bijzonder is en mijn vriend gaat op zoek naar oude nintendo’s… Mijn Duftie (kennen jullie die nog?)verzameling wil ik nog aanvullen en mijn oude ponypardjes wil ik toch ook graag terugvinden…

 4. Willem Boorsma Beantwoorden

  Niet alleen zijn er 2000 stands waar je kunt proberen om je verzameling uit te breiden, maar er zijn ook verzamelaars die hun collectie exposeren.
  Deze zijn te vinden op het Museumplein achteraan in Hal 7.
  Verzamelingen die in elk geval worden geëxposeerd zijn: La Chouffe bier, Bierdoppen, Krabben, Speelgoedgokkastjes, reclame balpennen, Sprinklerkoppen en Treinkaartjes uit de gehele wereld.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *