Rondsnuffelen op de VerzamelaarsJaarbeurs

Het maakt niet uit wat je verzamelt, op de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht sla jij je slag. Het laatste weekend voor december baanden wij ons een weg tussen de talloze stands en keken onze ogen uit naar alle vintage, design en curiosa. Wat voor de één op het eerste oog niets waard is, kan voor de ander een jarenlange zoektocht afronden naar hét pronkstuk van zijn verzameling. Onze missie: een aantal oude camera’s voor een mooi prijsje op de kop tikken.

Vintage is hip
Antiek was vroeger vooral weggelegd voor diegene die herinneringen heeft aan traditionele meubels, klassieke handelswaar of producten die toen heel modern waren. Tegenwoordig is vintage helemaal van deze tijd en is de term ‘ouderwets’ vervangen door ‘retro’. Dat wil echter nog niet zeggen dat je alles wat je tegenkomt op de VerzamelaarsJaarbeurs mooi gaat vinden. Integendeel, na talloze wereldbollen, porseleinen poppen en emaillen keukengerei begint alles op elkaar te lijken. Maar wie daar omheen kijkt en met geduld een nauwkeurig oog laat vallen op kleine, soms verstopte curiosa, komt de mooiste dingen tegen. Van bijzondere zakhorloges tot eigenaardige kunst en merkwaardig speelgoed uit de jaren vijftig. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt wel ergens – soms nog onder een laag stof – verstopt op één van de vele tafels.

‘Wat is zoiets nou waard?’
Een paar maanden terug kochten mijn vriend en ik onze eerste oude fotocamera op een rommelmarkt in Amsterdam Noord. Een zoektocht naar meer antieke camera’s op de VerzamelaarsJaarbeurs lag dus voor de hand. Daarbij stuitte ik snel op het gevaar van het kopen van vintage goederen; je betaalt al snel (te) veel voor oude spullen. Veel handelaren weten wat iets waard is of ze laten je denken dat iets veel waard is door er een fixed prijskaartje aan te hangen. Eerlijk gezegd heb ik te weinig verstand van antiek om te bepalen of iets de besteding waard is, en datzelfde zal gelden voor de meeste bezoekers van de VerzamelaarsJaarbeurs. Daar tegenover staat wel dat de kans dat je bepaalde spullen snel opnieuw ergens tegenkomt, klein is. Meer betalen voor iets bijzonders is dus wel terecht. Vijf ouderwetse fotocamera’s rijker hebben we in ieder geval leuke blikvangers in het interieur van ons huis!

Meestal kijken, soms kopen.
Hoewel de naam doet denken, is de VerzamelaarsJaarbeurs minder gericht op het tonen van verzamelingen. In een kleine hoek in één van de vijf hallen tonen fanatieke verzamelaars trots hun verzameling van onder andere koffiecupdeksels, typemachines en fastfood-materiaal van McDonalds. De rest van de VerzamelaarsJaarbeurs is met name bedoeld voor de nieuwsgierige mens die graag tussen oude spullen snuffelt en het niet erg vindt zichzelf te verplaatsen tussen grote hordes mensen. Wie zich overgeeft aan de menigte en de tijd neemt om decennia oude kunst en kitch aan de ogen voorbij te laten gaan, komt de conclusie dat de VerzamelaarsJaarbeurs eigenlijk één grote verzameling van bijzonderheden en curiosa is. Een enkeling zal het rommel vinden, maar het leeuwendeel van de bezoekers lijkt dit erg te waarderen.

De volgende editie van de VerzamelaarsJaarbeurs is op 13 en 14 april in Jaarbeurs Utrecht.

6 reacties on “Rondsnuffelen op de VerzamelaarsJaarbeurs”

  1. Hesteranne Beantwoorden

    Ik ben echt jaloers! Ik wou daar heel graag heen maar kon dat weekend niet. En die poppenhoofden… aarch:P

  2. Kiss & Make-up Beantwoorden

    Eeek zeg, die poppenhoofden… 🙂 Het is niks voor mij om zo rond te snuffelen op een markt, maar ik kan me wel inbeelden dat je er soms leuke dingen kan scoren!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *