The Fashion Revolution Tag

Inmiddels er voor iedere dag een Dag. Afgelopen zondag zetten we onze moeders in het zonnetje, maar wist jij dat je deze maand ook nog Whiskeydag, Dag van de Otter of Dag van de Handdoek kunt vieren? Veelal slaan deze Dagen helemaal nergens op. Voor Fashion Revolution Day – alweer een een paar weken geleden – wil ik echter graag de digitale noodklok luiden…

Allereerst wil ik duidelijk vermelden dat ik echt geen heilig boontje ben als het om kleding kopen gaat. Wel vind ik het belangrijk – en ook een hoog tijd – om hier voor mijzelf bij stil te staan, en wat is daar een betere plek voor dan mijn blog? De kledingindustrie kent geen grenzen meer en is volledig doorgeslagen in een bizarre scheve wereld. Op 24 april 2013 werd hierbij het dieptepunt bereikt in Bangladesh. 1133 doden en ruim 2500 gewonden door het instorten van een kledingfabriek.

Is er na die tijd iets veranderd? Niet echt. Of echt niet. Miljoenen mensen werken tot op de dag van vandaag in erbarmelijke omstandigheden. Daarom werd er een Fashion Revolution Day in het leven geroepen en bedacht Anne van Quaterlife Adventures een bijbehorende tag. Dit gaf genoeg stof om over na te denken en mijn #whomademyclothes foto op Instagram te slingeren. Toen Eva mij vervolgens vroeg om onderstaande vragen te beantwoorden, kon ik er ook eigenlijk niet meer onderuit. Want een betere wereld begint bij jezelf, en voor mij persoonlijk bij het schrijven van deze blog. Komt ‘ie…

1. Als je de deuren van jouw kledingkast opendoet, wat valt dan als eerste op?
Te. Veel. Kleding. Maar dan wel in een decennium opgespaard. Ik gooi niet snel iets weg, en koop het liefst tijdloze jurkjes of vintage jasjes. Mijn kleding gaat jarenlang mee, maar in deze hoedanigheid kan het best wat minder. Het loopt de kledingkast spuigaten uit.

2. Hoe zou je jouw ‘geschiedenis’ wat kledingstijl betreft omschrijven?
Toen ik nog jong en onbezonnen was, kleedde mijn moeder me in schattige meisjeskleren. Deze maakte ze regelmatig zelf, mijn heldin op de naaimachine! In het weekend droeg ik prachtige zelfgemaakte zondagse jurken. In mijn tienerjaren was ik een echte rockchick en ging als skater door het leven. Inmiddels heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld die niet onder één duidelijke noemer valt. De laatste jaren shop ik veelal (vintage) kleding op de IJ-Hallen en geef ik kledingstukken graag een tweede leven.

3. Wat vind je belangrijk bij de aanschaf van nieuwe kleren?
De kwaliteit. Mijn moeder heeft altijd al een hekel gehad aan de kleding van H&M of Primark. En stiekem snap ik ook best waarom. Ik heb inmiddels de ‘goedkoop is duurkoop’ filosofie van mijn ouders geadopteerd. Ik betaal liever wat meer voor dat ene item, hoewel ik natuurlijk ook niet zeker weet of dit dan door mensen(kinderen) gemaakt is in ‘betere’ omstandigheden. Daarnaast is de pasvorm belangrijk, of het nu nieuwe kleding uit een winkel of gekocht op de IJ-Hallen is of niet.

4. Koop je jouw kleding bewust (e.g. let je op keurmerken of de filosofie van het merk) of is dit een ver-van-je-bed show?
Een belachelijk goede vraag met een belachelijk slecht antwoord: ik zou niet eens weten waar ik op zou moeten letten of wat zo’n keurmerk zou moeten zijn. De eerste stap van Fashion Revolution Day is dan ook om nieuwsgierig te zijn. En ik kan je vertellen dat het maken van deze blog mijn interesse zeker heeft gewekt om op onderzoek uit te gaan…

5. Wat denk jij van de huidige situatie in de kleding-industrie?
Terwijl ik woorden probeer te vinden om deze vraag te beantwoorden, staar ik minutenlang naar mijn beeldscherm. De huidige situatie is zo krom als een banaan. Maar waarom doe ik daar dan zelf niet wat meer aan? Is het door mij 9 van de 10 keer ontwijken van de grote ketens genoeg? Doe ik er goed aan om het meerendeel van mijn kleding tweedehands aan te schaffen? Tientallen vragen schieten door mijn hoofd en daar ga ik het antwoord de komende tijd (hopelijk) op vinden!

6. Wat is jouw favoriete kledingstuk, en waarom?
Mijn galaxy kattenlegging. Ik kocht hem twee jaar terug in New York en de spraakmakende legging siert nog regelmatig mijn benen, zoals je kon zien in mijn Different Shoes Every Day challenge. Oh, wat zou ik de ma(a)k(st)er van mijn favoriete kledingstuk graag willen bedanken, willen vertellen hoeveel lol ik samen met deze legging beleef…

PS. Neem vooral deze Fashion Revolution Tag van Anne over. Hoe meer awereness, hoe beter. En vergeet niet om aan je favoriete merk(en) de #WhoMadeMyClothes vraag te stellen!

8 reacties on “The Fashion Revolution Tag”

 1. Hanneke

  Ik hou ontzettend van kleding, maar ga tegenwoordig ook voor kwaliteit. Ik heb ook liever een paar mooie stuks, dan ontzettend veel ‘rotzooi’. Toevallig vandaag mijn kledingkast opgeruimd. Ik vind het onoverzichtelijk als het te veel uitpuilt dus een deel staat nu op Marktplaats.

  • Danielle

   Kun je mij eens komen helpen, ik ben zo slecht in het afscheid nemen van mijn kleding 😉

 2. Maai

  Ik was me er in aan het verdiepen. Talking dress is een fijn boek. Maar toen werd ik zwanger en paste ik binnen sneltreinvaart niks meer en nog steeds kom ik niet in mijn oude kleding. Ik wil nog terug naar mijn oude gewicht maar wat doe ik in die tussentijd…. Goed dat je de eerste stap nam 🙂 liefs

 3. appelig

  Ik heb een beetje hetzelfde als jij, door al te goedkope kleding te vermijden hoop ik goed te zitten. Maar dat zegt helemaal niets, wie weet is duurdere kleding inderdaad ook wel door mensen in slechte omstandigheden gemaakt. Het zou prettig zijn als er een label aan zou hangen dat je uit de droom helpt.

  • Danielle

   Precies, alleen ben ik bang dat merken dan zo’n label ‘krijgen’ via steekpenningen…

 4. Nina

  Oh, ik durf ‘m bijna niet in te vullen, die tag. Het overgrote deel van mijn garderobe is afkomstig van de grote ketens. Dat is een budgettaire kwestie, ik kan simpelweg niet altijd bij de duurdere merken shoppen. Liefst zou ik wel in eerlijke kleding rondlopen. Waar ik wel naar streef, is om items meer dan een seizoen te dragen.

 5. Pingback: The Fashion Revolution Tag

Reacties zijn gesloten.