Still/Life – Contemporary Dutch Photography

Men neme een vleeschkleurige panty (te koop bij iedere supermarkt om de hoek) en vult deze met wat vers fruit (te koop bij diezelfde supermarkt om de hoek). Vervolgens drapeert men het gevormde kunstobject voor een rustige, lichte achtergrond en klikt eenmaal met de fotocamera.

De stille inspiratiebron
Het stilleven anno nu. Een artistieke compositie van roerloze of levenloze voorwerpen, die met zorg zijn belicht. Een manier om alle rijkdom en weelde in de Gouden Eeuw vast te leggen. Van zeebanket tot pronkstilleven en van jachstuk tot Vanitas, die mettertijd steeds weer herontdekt worden als inspiratiebron voor de hedendaagse kunstenaar, waarin de samenhang van vorm, kleur en lichtval een belangrijke rol speelt.

Doe het met muziek
Dat klinkt allemaal heel saai en technisch, maar na de tentoonstelling Still/Life – Contemporary Dutch Photography ben ik het (in mijn ogen) stoffige stilleven meer gaan waarderen. Een jonge generatie fotografen laat hun veelal humoristische visie zien op dit eeuwenoude fenomeen. Bovendien kun je de tentoonstelling bekijken onder het genot van een bijpassend muziekje, samengesteld door 22tracks. Ineens krijgt je museumbezoek een extra dimensie, loop je rond met een glimlach van oor tot oor en realiseer je dat die fleurige foto van een afvalzak best boven je bed mag hangen.

Levende bloggers
Wat ik opmerkte tijdens de tentoonstelling is dat bloggers eigenlijk niets anders doen. Denk bijvoorbeeld eens aan de inhoud van een tas, de kaptafel en nagellakstash van ijdele meisjes of details van het interieur in huize blogger. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de clip Elektrotechniek van de Jeugd van Tegenwoordig.

Komt dat zien
Na het bekijken van de verschillende invalshoeken, benoem ik – hoe ironisch – een ouderwets uitziend bloemstilleven (dat ook een schilderij uit de Gouden Eeuw had kunnen zijn) tot favoriet. Nieuwsgierig geworden? Still/Life, Contemporary Dutch Photography is nog tot 26 oktober 2011 te zien in Foam. Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Still/Life door Danielle Lakeman
Ja, zo kan het dus ook.

Still/Life door Danielle Lakeman
Creatief met melk.

Still/Life door Danielle Lakeman
Bouquet V door Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes.

Still/Life door Danielle Lakeman
Zoek de verschillen.

Still/Life door Danielle Lakeman
Fruit door Krista van der Niet.

Still/Life door Danielle Lakeman
Vanitas anno 2011.

Still/Life door Danielle Lakeman
De consumptiemaatschappij.

Still/Life door Danielle Lakeman
De schrijf van 5.

9 reacties on “Still/Life – Contemporary Dutch Photography”

 1. Sabine Beantwoorden

  Gaaf! Ik vind stillevens altijd heel gaaf om te zien, zeker op deze manier. Maar het lijkt me voor mijzelf erg moeilijk om zoiets te doen… Ik kan veel meer kwijt in portretten en dergelijke. Daarom vind ik dit extra knap!

 2. Nikki Beantwoorden

  Ik vind stillevens altijd erg bijzonder om te zien. Het lijkt me echt moeilijk om zoiets te maken! Leuke tentoonstelling, misschien ga ik er ook nog naartoe.

 3. Louise Beantwoorden

  Ze hebben allemaal een vrij heldere achtergrond gebruikt zie ik 😀 Althans de foto’s die jij laat zien. Geeft een leuk effect!

 4. HansDeZwans Beantwoorden

  Achteraf bekeken, lijkt het allemaal vrij simpel, maar je moet op zo een idee komen. Het maken van de foto is voor 80% gelukt als het idee bijzonder is. Mooie tentoonstelling.

 5. Olga Beantwoorden

  Ik vind niet alles leuk, want ik ben te nuchter of te ouderwets om in een stuk fietswiel een kunstobject te zien 😉 Maar van mooie plaatjes hou ik wel 🙂

 6. Pingback: Liefde voor New York Times Magazine Photographs in FOAM Amsterdam | Danielle

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *