De Jonge Schrijversavond 2011

Jonge Schrijversavond 2011
Men neme een overenthousiaste schrijver, een stelletje jonge honden en een prachtige locatie. De Jonge Schrijversavond 2011 kan met een daverend applaus de boeken in, want deze drieluik zorgde vrijdag 7 oktober voor een zeer succesvolle avond.

Groot, groter, groots
Initiatiefnemer en schrijver Maurice Seleky bedacht een literaire talkshow om jonge schrijvers (letterlijk) een podium te geven. Drie jaar geleden vond de eerst editie nog plaats in een muf, naar bier stinkend hol in CREA. Dit jaar was de locatie groter dan groots: de Stadsschouwburg aan het Leidseplein. En hoewel de zaal niet geheel was uitverkocht, was daar niets van te merken. Er werd vol enthousiasme geluisterd, geklapt en gelachen om de hilarische, maar soms ook ontroerende anekdotes van de jonge, talentvolle schrijvers.

Leuk zeg doei
Seleky stond deze avond zelf op het podium als gastheer. Ietwat chaotisch en met de nodige humor kondigde hij zijn jonge medeschrijvers aan met een kek muziekje. Hanna Bervoets beet de spits af en las een stuk voor uit haar recent verschenen columnbundel Leuk zeg doei. Een uitspraak die bij twitterend Nederland beter bekend is als populaire hashtag (en waarvan ik mij nog steeds af vraag wat het nu precies betekend).

Blijf Drijver, Blijf
Nadat Seleky een aantal prangende vragen heeft gesteld aan miss Bervoets is alleskunner Anne Drijver aan de beurt. Ze leest de eerste paar bladzijdes voor uit haar debuutroman Je blijft. Nou, ik kan die mooie dame wel vertellen dat ze dat sowieso nog wel een tijdje doet. Al dan niet op het witte doek.

En de Voorleesprijs gaat naar…
Al net zo’n plaatje om te zien is de blonde en ellenlange Renske de Greef, inmiddels ervaren columnsite voor NRC.Next. Zij wint voor mij vanavond de Voorleesprijs (als deze zou bestaan). Hoe ze zich inleeft, beweegt en vol overtuiging, maar met de nodige zelfspot haar verhaal vertelt is voor vele schrijvers om jaloers op te worden.

Nieuw leesvoer
Vervolgens was het aan Daan Heerma van Voss om ons te trakteren op een passage uit zijn nog te verschijnen boek. Het perfecte testpubliek. Of wellicht niet, want de meeste bezoekers zouden best weleens zijn trouwe schare fans kunnen zijn na het lezen van zijn debuutroman Zondagsman. Een andere schrijfster die ons trakteerde op fijne, maar nog te verschijnen woorden op papier is Nine Ludwig. Beter bekend als hoofdredactrice van Hyves (ja, het bestaat nog!). Iris Koppe, Sterre van Rossem en Joost de Vries waren voor mij de Grote Onbekenden. Daardoor overigens niet minder interessant, want ik was hoognodig aan nieuwe leesvoer toe en die heb ik deze avond zeker gevonden.

Vrouwtjes en sigaren
De laatste schrijver die het podium mocht betreden was James Worthy. Hij kon echter nauwelijks drie zinnen lezen of de zaal lag al dubbel van het lachen. Hij gaf er dus al snel de brui aan en kletste liever relaxed met Seleky over vrouwtjes en sigaren. En ik? Ik realiseerde mij deze avond dat het geschreven woord en theater eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Dat het prima samen kan gaan. Verweven tot een ‘nieuwe’ vorm van kunst tijdens de Jonge Schrijversavond.

Ga die shit lezen!
Als jij de koude winteravonden wilt doorstaan, wil ik je daar best een handje bij helpen. Kruip met een dekentje en een grote mok thee op de bank en lees tijdens het extreem slechte weer boeken waar je extreem blij van kunt worden.
1. Hanna Bervoets – Lieve Céline
2. Anna Drijver – Je Blijft
3. Renske de Greef – En je ziet nog eens wat
4. Daan Heerma van Voss – Een zondagsman
5. Iris Koppe – De man met de schaar
6. Sterre van Rossem – Een smaak van liefde
7. Joost de Vries – Clausewitz
8. James Worthy – James Worthy
9. Maurice Seleky – Ego Faber

Jonge Schrijversavond 2011 - de boeken
 

Deze blog verscheen ook op Roosblogt.nl

4 reacties on “De Jonge Schrijversavond 2011”

 1. Danique Beantwoorden

  Gaaf zeg! Had er ook ontzettend graag naartoe gewild, maar het was helaas weer sneller dan ik dacht ;). Leuk om toch nog een verslagje ervan te lezen.

 2. Liset Beantwoorden

  Hi Danielle,

  Nog bedankt voor het berichtje op mijn blog! Ik zag hem inderdaad pas gisteren. Hele leuke blog heb je zelf trouwens, erg leuke stukjes schrijf je! ik hoop dat je wat aan de workshops hebt gehad (jullie hebben er nog 1 te gaan geloof ik) Maar keep up the good work!

  xxx Liset

 3. Annika Beantwoorden

  Ik ben onwijs benieuwd geworden naar de boeken die je hierboven opgesomt hebt. Een aantal daarvan zullen vast en zeker zeer binnenkort aan mijn boekenkast worden toegevoegd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *