De Storm

Julia (Sylvia Hoeks) staat er helemaal alleen voor in een vijandig dorp: de zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken de dijken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke storm op meer dan honderd plaatsen. De boerderij van Julia’s familie wordt verzwolgen door een zondvloed. Julia komt samen met haar zoon in het water terecht en wordt – tegen haar wil – gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), haar baby in het water achterlatend. Hoe vind ze haar zoon ooit nog terug?

Door de lyrische reacties in de media (en dat al een jaar lang), kon ik niets anders dan mijzelf installeren in een riante bioscoopstoel. Op twitter werd er bij thuiskomst al verschillende keren gevraagd wat ik van deze film vond. Na enkele seconden zat ik al midden in het stormende verhaal. Ik moet je zeggen dat ik altijd best een zwak heb gehad voor de films van Ben Sombogaart. Wat dacht je van het Zakmes, Abeltje (jeugdsentiment!), de Tweeling, Kruistocht in Spijkerbroek en Bride Flight? Ze staan allemaal onder mijn lijst met favoriete (Nederlandse) films.

En na het zien van de Storm heb ik diep respect gekregen voor zijn manier van werken. Want hoe kun je een watersnoodramp filmen dat op zo’n grote schaal heeft plaatsgevonden? Hij deed het, liet ons buurland onder water lopen en laat ons intrigerende, indrukwekkende en imposante beelden zien van hoe het er bijna 60 jaar geleden uit moet hebben gezien.

Waar ik me wel aan ergerde, was de overdreven duidelijke articulatie. Iedere letter werd nadrukkelijk uitgesproken. Zo praten wij Nederlanders toch echt niet, en zeker niet daar in het zuidwesten. Gelukkig spetterde (letterlijk en figuurlijk) Sylvia Hoeks van het scherm en ben ik erg benieuwd naar haar volgende rol in de verfilming van het boek Tirza.

16 reacties on “De Storm”

 1. Eva Beantwoorden

  Je weet hoeveel ik van Nederlandse films houd maar die hoef ik echt niet te zien.. :p
  Tirza wacht ik wel met smart op..
  .-= Eva´s laatste blog ..22 september =-.

 2. Saar Beantwoorden

  Ja ik ben ook er benieuwd!

  Wat vind je van het boek wat je aan het lezen bent?
  .-= Saar´s laatste blog ..Ik wil.. =-.

 3. Aïsha Beantwoorden

  Ooh ik ben benieuwd! Moet alleen iemand mee zien te krijgen… :S
  .-= Aïsha´s laatste blog ..Starstruck by Pete Philly & Perquisite! =-.

 4. Miekoe Beantwoorden

  Als rasechte Zeeuw ben ik ook razend nieuwsgierig! Mijn oma’s en mijn vader kunnen het zich nog herinneren. Mijn moeder niet, die werd pas in ’56 geboren.
  Wel jammer van die articulatie dan. Daar kan ik me ook vreselijk aan irritiren. :S

 5. suus Beantwoorden

  Ik vond het ook zo’n geweldige film!!

  Wat erg trouwens van je neefje.. Best apart want mijn neefje is bijna 2 in april kregen we te horen dat hij een hersentumor heeft.. de agresiefste vorm enz. en sinds vd week is alles weg en als dat 5 jaar zo blijft dan is hij genezen…

  Zo dubbel om dan te lezen dat jouw neefje het niet gered heeft …

 6. Renee Beantwoorden

  Overdreven articulatie? Ik denk eerder dat het vreemd klonk omdat wij Nederlanders onszelf van nature niet nasynchroniseren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *