Leestip: Mijn leven in de hel

De negentienjarige Engelse Sarah Forsyth werkt op een crèche in een provinciestadje. Op een dag ziet ze een advertentie: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in amsterdam. Ze is wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt wel een droom. Die droom verandert in een nachtmerrie op het moment dat Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.

Een week nadat ik dit indrukwekkende verhaal heb gelezen, komt het nieuws naar buiten dat vrouwenhandelaar Saban Baran voortvluchtig is. Natuurlijk zit hij inmiddels veilig in zijn thuisland Turkije. Belachelijk. Sarah Forsyth – de schrijfster van Mijn leven in de hel – zou één van zijn slachtoffers geweest kunnen zijn. Het leven (of bestaan) van deze vrouw is totaal verwoest. En niet alleen door de pooiers op de Wallen. Het begon al op driejarige leeftijd, toen haar vader haar begon te misbruiken. Hoeveel kan één persoon hebben? Ik weet zeker dat Sarah een hele sterke vrouw moet zijn.

Ik kan niet anders dan de link leggen met het boek van Maria Mosterd, vermenigvuldig dit met vijf en je komt misschien in de buurt wat Sarah heeft meegemaakt. Maar het verschil is dat ik mij kapot erger aan de schrijfstijl van mevrouw Mosterd, en dan de geldklopperij (Mama schrijft een boek, we klagen de school en én schrijft zelf een vervolg). Daarentegen was ik van het begin tot het eind geboeid door het indrukwekkende levensverhaal van Sarah. Het liefst zou ik nu de Wallen op willen rennen om die meisjes te redden. En ik besef me maar al te goed dat wij het helemaal zo slecht nog niet hebben.

25 reacties on “Leestip: Mijn leven in de hel”

 1. Saar Beantwoorden

  Boek wil ik graag lezen. En wat je zegt zo slecht hebben wij het nog niet.
  .-= Saar´s laatste blog ..Leidsterdag =-.

 2. Martine Beantwoorden

  Mooi geschreven logje, goed dat je hier aandacht aan besteedt!!! Liefs x MM

  P.S.
  Over Maria Mosterd: natuurlijk proberen ze er een slaatje uit te slaan, dat zie ik ook, maar ik vrees dat nog niet al het geld van de wereld goed zou kunnen maken wat het meisje meegemaakt heeft. Geld is vluchtig, maar haar herinneringen blijven altijd bij haar. Dus heb ik vooral mededogen.

 3. liza Beantwoorden

  Klinkt als een heftig boek! Maar wel een die ik zou willen lezen, indrukwekkend hoor. Gek genoeg vind ik dit soort verhalen “leuk”om te lezen, gewoon om te realiseren hoe anders en hoe foout het ook kan in de wereld!
  .-= liza´s laatste blog ..winterlaarzen en minirokjes =-.

 4. Lindinha Beantwoorden

  Ik zou morgen net op zoek naar een nieuw boek. Denk nu dat het deze wordt…

  Ik heb net het boek Bindi uit van Maria Mosterd. Haar 1e boek was wel indrukwekkend, ondanks de schrijfstijl.. maar dit boek was eerlijk gezegd niet zo boeiend.

  Xx

 5. Simone Beantwoorden

  Hmm, heel boeiend! Ik heb Mosterd’s boek gelezen en die vond ik niet heel geweldig qua schrijf stijl, en ondertussen deel ik jouw mening over de geldklopperij, en klopt toch echt iets niet aan dat hele gedoe bij de familie Mosterd! Dit boek lijkt me onwijs interessant dus… Ga hem misschien kopen!

 6. Amanda Beantwoorden

  Wow klinkt als een heel boeiend en mooi boek. Jammer dat ik zo weinig boeken lees.. maar als ik binnenkort een boek koop dan staat deze op het lijstje to buy 🙂

 7. lizet Beantwoorden

  oooh dat van die saban kan ik dus ECHT niet begrijpen, wat een kneuzen zeg dat ze die vrij hebben gelaten!! hij heeft zoiets ergs gedaan, dan verdien je toch sowieso geen verlof…? weg laten rotten in de ajes, dat is wattie moest. BAH, ik walg van die mensen…

  klinkt als een mooi boek! alleen ben ik meer van de chicklits 😀

 8. Emma Beantwoorden

  Jeetje wat heftig! Dt boek wil ik dan zeker lezen, ik ergerde me ook aan Maria’s schrijfstijl al ben ik blij het boek gelezen te hebben.
  .-= Emma´s laatste blog ..1031: Was ik weer =-.

 9. Nicky Beantwoorden

  Ooh klinkt als een aanrader.. Ik ga hem denk ik ook kopen.. Ik heb die boeken van Maria Mosterd nog nooit gelezen omdat ik dat mens zo irritant vind.. Tuurlijk ze heeft een hoop meegemaakt maar daar kun je dan niet de hele wereld ze schuld van geven en dan vervolgens een hoop geld willen verdienen..
  .-= Nicky´s laatste blog ..016: Twee-en-twintig =-.

 10. Joyce Beantwoorden

  Heftige verhalen zijn dit altijd, denk dat ik het boek ook eens even op mijn verlanglijstje zet 🙂 Ben wel benieuwd.

  De schrijfstijl van Maria Mosterd irriteert me niet echt, maar ik ben niet geïnteresseerd in haar vervolg verhaal en al helemaal niet in het verhaal van haar moeder, vind het allemaal een beetje overdreven. Zo’n meisje zal heus heel veel meegemaakt hebben, maar 1 boek lijkt me genoeg..

 11. Olga Beantwoorden

  En het is ook weer te idioot voor woorden dat die man kon ontsnappen. Ons systeem is te debiel voor woorden! Heb jij ook wel eens dat boek ‘loverboy en girl’ gelezen? Dat is al wel weer wat jaartjes oud, maar als je dit genre/onderwerp interessant vindt, raad ik je hem zeker aan.

 12. Margot Beantwoorden

  wauw! dit lijkt me echt een heel mooi boek, ga ik zeker een keer lezen. Echt verschrikkelijk dat zoiets gebeurd!
  .-= Margot´s laatste blog ..Music of the Month: Lenka =-.

 13. Roos Beantwoorden

  Jeetje dit is wel heel heftig!! Ben benieuwd naar het boek. De schrijfstijl van Maria Mosterd sprak mij ook niet echt aan, al had ik het in één dag uitgelezen. Vond het allemaal ook nogal naïef.

 14. Annika Beantwoorden

  Wow, heftig! Je schrijft er heel mooi en pakkend over. Ik heb het boek van Maria Mosterd ook gelezen, maar ik vond hem niet zo boeiend. Het verhaal van Sarah lijkt me daarintegen wel heel boeiend. Zet ‘m gelijk op m’n verlanglijstje 🙂

 15. Maaike Beantwoorden

  Lijkt me een heel goed boek om te lezen, thx voor de tip!

  Het gebeurd denk ik echt heel vaak. Kennen jullie Nederlanders de Belgische reeks ‘ Matroesjka’s’ ?? Da’s iets gelijkaardigs maar met Russische meiden die worden aangenomen als ‘ professionele danseres’ ..
  .-= Maaike´s laatste blog ..Conditie? Ik? =-.

 16. Priscilla Beantwoorden

  Wauw, dit boek lijkt me een ontzettend heftig en aangrijpend boek! Ik denk dat ik dit boek binnenkort ga aanschaffen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *