Cirque Éloize in Carré

Terwijl ik in mijn auto huiswaarts keer, luister ik met een half oor naar de radio. Een jongen vertelt over het Nationale Kampioenschap BMX’en in Klazienaveen. Ik heb op dat moment nog geen idee dat er diezelfde avond een BMX’er vlak over mijn hoofd zal springen, terwijl ik zo stijf als een plank op de bühne van Koninklijk Theater Carré lig. Een behoorlijke upgrade in vergelijking met Klazienaveen. Wat ik daar deed? Ik mocht de generale repetitie van Cirque Éloize bijwonen!

Spektakelcircus met ’n vleugje West Side Story

Voordat het startsein voor de generale repetitie voor Cirque Éloize wordt gegeven, vangen we een glimp op van de kleedkamers en werpen we een blik achter de coulissen. De acrobaten van de show iD – waar Adriaan bij lange na niet aan kan tippen – doen nog een laatste warming-up voordat ze zich in hun kostuum hijsen. Deze eerste kennismaking is veelbelovend! En wanneer we onze plek innemen in de zaal, houdt het publiek gespannen zijn adem in. De avond ervoor heeft één van de artiesten namelijk een blessure opgelopen, zullen we daar nog iets van merken? En maakt iD zijn naam als ‘spektakelcircus met ’n vleugje West Side Story’ waar?

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Jonge honden in de grote stad

De 14 jonge artiesten van Cirque Éloize nemen je op het podium mee langs 13 disciplines, met urban dance – zoals breakdance en hip-hop – als verbindende factor. Daarnaast zie je de inspiratie van andere kunstbronnen zoals dans, klassieke muziek en theater duidelijk terug. Hierdoor hebben de artiesten verschillende petten op. De ene keer acrobaat, dan jongleur of komiek en dan weer danser. De show speelt zich af in het hart van een grote stad, de uitgesproken elektronische muziek en de videoprojecties geïnspireerd op stripboeken dragen bij aan deze sfeer. Ook de kostuums en de make-up lijken bij het straatbeeld te kloppen. Het benadrukt de speelse, energieke en jonge aspecten van de show.

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Op de bühne van Carré

Cirque Éloize is vooral vernieuwend als het gaat om circuskunsten binnen de acrobatiek, die ik persoonlijk het allermooiste aan het circus vind. De performance brengt het hippe hoelahoepen naar een hoger niveau, contortionistes (slangenmeisjes) dansen met stoere, gespierde breakdancers – ja, het shirt gaat uit – en luchtacrobatiek blijkt prima samen te gaan met de professionele skills van een skater. Dit maakt de show soms ontroerend, soms magisch en veelal indrukwekkend. Voor mij – en zéker voor mijn vriend – bereikte dit het hoogtepunt toen Oscar werd uitgenodigd op het podium om aan een act mee te doen. Die BMX’er waar ik het eerder over had besloot niet alleen over mij heen te springen na afloop. Tijdens de show moest Oscar er namelijk aan geloven. Gelukkig kwam hij er net als ik zonder kleerscheuren vanaf!

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Minimale verhaallijn

Volgens Jeannot Painchaud, regisseur en mede-oprichter van Cirque Éloize is een show geslaagd als de toeschouwers hun adem inhouden. Ik betrapte mezelf erop dat ik op een gegeven moment met open mond naar het podium zat te staren, missie geslaagd dus. En hoewel de combinatie van muziek, dans en theater mij prima bevalt, had ik meer van het verhaal verwacht. Het vleugje West Side Story is minimaal. Als je dat van te voren weet, hoef je niet wanhopig naar een verhaallijn te zoeken. Je concentreert je dan gewoonweg op de mysterieuze, exotische en wonderbaarlijke wereld van het circus!

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam

De nieuwe generatie

Éloize betekent letterlijk ‘flitsen van bliksem aan de horizon’. En deze krachtige betekenis zie je dan ook terug in de artiesten. Vurig en gepassioneerd. Ik vind het bijzonder om te zien dat de artiesten uit verschillende disciplines en met verschillende achtergronden en nationaliteiten zó goed op elkaar zijn ingespeeld. De 90 minuten zijn voorbij voor we het in de gaten hebben. Of iD kan tippen aan die andere grote circusact uit Canada durf ik niet te zeggen, want een show van Cirque de Soleil bijwonen staat nog altijd op mijn bucket list. Naar mijn idee is er een nieuwe generatie artiesten opgestaan met een stoer urban jasje aan. Cirque Éloize mag het van oudsher circustheater Carré een maand lang zijn thuis noemen om de geschiedenis van het wereldcircus verder te schrijven. Tijd voor een nieuwe bladzijde!

Cirque Eloize - iD - Koninklijk Theater Carré Amsterdam” width=”980″ height=”655″ class=”aligncenter size-full wp-image-11374″ />

Cirque Éloize – ID is tot en met zondag 19 juli 2015 exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

4 reacties on “Cirque Éloize in Carré”

 1. nel.lakeman

  Zeg, Cirque du Soleil kan je afvinken hoor, daar ben je al geweest met ons.
  Grappig dat jullie beiden even mee mochten doen met de (BMX) acts.

 2. Puck

  Ik denk dat ik dit indrukwekkender vind dan Cirque du Soleil. Omdat het wat hipper is en op een andere manier samengevoegd, dmv die dans. Soleil is meer gebaseerd op toneel en zang.

 3. nel.lakeman

  nu ik de show ook heb gezien, weet ik hoe spannend de act was met de BMX, dapper hoor dat jullie meededen.

Reacties zijn gesloten.