Amsterdam Light Festival 2012 | Ontdek de Illuminade

Het Amsterdam Light Festival, een wandelroute door historisch Amsterdam tussen Amstel en Het Scheepvaartmuseum langs twintig inspirerende lichtkunstobjecten, is voor mij gemaakt. Als ik de woorden ‘lichtjes’ en ‘glitters’ ergens lees, begin ik namelijk al te glunderen. Samen met mijn mede-biepmiepjes maakten we er gelijk ons eigen kerstfeestje van. Inclusief het eten van tapas bij La Cubanita.

Let’s start the Amsterdam Light Festival!

Het originele beginpunt van de wandelroute is het Muziektheater. Maar wij deden de route achterstevoren, zodat wij – heel toepasselijk – konden starten bij de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Na een paar meter hadden we ons eerste stop al te pakken op de brug richting NEMO. Maar de ‘fLUMENS‘ zijn volledig door de wind aangedreven en geven ’s avonds licht vanaf windkracht 3. En wij stonden er natuurlijk net op het moment dat het windstil was.

Magische projectie

Vervolgens liepen we verder richting het Scheepvaartmuseum, waar op de maat van de muziek een indrukwekkende projectie te zien was van Mr. Beam. Er wordt gespeeld met de reflectie van het water en de geluiden uit de scheepvaart. En het spel van licht, muziek en geluidseffecten zorgen voor een bijzondere ervaring waar wij wel eventjes bij stil bleven staan.

Kinderwensen

Toen verder richting de kunstwerken Return of the Bikes, de Wishing Well en het Light Lab Experience. De laatste haalde het kind in ons naar boven. Bij de schaduwmuur konden we onze eigen schaduw een aantal seconden op de muur laten staan. Do you remember those good old times? In het Wertheimpark genoten van van ‘Them Sculptures‘, een soort hoekige aliens die langzamerhand samen beginnen te zingen, hilarisch!

Futurisme in Hortus Botanicus

In Hortus Botanicus zijn verschillende kunstobjecten te zien; Light as a Draftsman II, Flower from the Universe, Snail Trail, Lampyris Noctiluca en The Green Revolution. De ene naam klinkt nog futuristischer dan de andere. En dat is precies hoe je deze wandeling door de tuin ervaart. Erg fijn is dat je er even kunt opwarmen met gluhwein! Het LIGHT / House bracht weer een stukje ineractiviteit met zich mee als video-installatie. Het is een grote constructie van houten balken in de vorm van een levensgroot grachtenhuis. Hierop wordt met licht grafische vormen geprojecteerd, die je als bezoeker in en uit kunt schakelen. Leuk, spelen met die dynamische sferen!

De stad van mijn dromen

Inmiddels waren we bijna aan het eind van de rit en bekeken we The City of My Dreams en OVO bij de Hermitage. In ‘The City Of My Dreams’ wijzen kinderen met behulp van hun tekeningen ons de weg naar een hoopvollere toekomst. Het is een filmsprookje van vier minuten dat wordt geprojecteerd op de muur van de Kinder Hermitage. Zo schattig! Als laatste bekeken we kort ‘1.26 Amsterdam‘, een gigantisch vissersnet boven de Amstel. Dit kunstobject is een verwijzing naar de aardbeving in Chili van februari 2010, die ervoor zorgde dat de dag werd verkort met 1.26 microseconden.

Amsterdam Light Festival

Boekbroeders

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Boekbroeders

Boekbroeders

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival

Boekbroeders

Foto’s door: Lieke Spijker.

11 reacties on “Amsterdam Light Festival 2012 | Ontdek de Illuminade”

 1. Anke Beantwoorden

  Ja gaaf! Natuurlijk wel een beetje afgekeken van GLOW in Eindhoven hรจ ๐Ÿ˜‰ Maar toevallig heb ik 1.26 Amsterdam gezien, vanuit de bus. Als ik wist dat het een hele route was, dan had ik die op zich ook best eens willen lopen! Want GLOW vind ik ook erg tof ๐Ÿ˜€

  • Danielle Beantwoorden

   @Anke, daar heb je helemaal gelijk in, maar volgens mij is GLOW nog even wat leuker, maar zo ver weg voor mij ๐Ÿ˜‰ Kom je deze week niet toevallig nog in de stad?

 2. Olga Beantwoorden

  Interessant om te weten dat de aarde dus verkort wordt (of de tijd op aarde neem ik aan) als gevolg van een aardbeving. Het klinkt heel aannemelijk, maar gek genoeg denk je daar nooit over na!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *