6x leesvoer voor de zomer!

6x leesvoer voor de zomer!

Stel je voor. Je ligt heerlijk in het zonnetje. Op het stand, in je achtertuin of op het balkon. In je linkerhand een ijskoffie, in de rechter een goed boek. Maar welke thriller of roman moet dat dan in hemelsnaam zijn? Ik help je daar graag een handje bij en geef je 6 leestips voor deze zomer…

Het meisje in de trein – Paula Hawkins

De absolute must read van deze zomer en bekroond als thriller van het jaar is Het meisje in de trein. Het duurde ongeveer 50 bladzijdes voor ik goed en wel in het verhaal zat, om vervolgens niet meer te kunnen stoppen. Ik had het boek dan ook binnen 2 dagen uit. Het verhaal neemt je mee op reis met Rachel. Elke dag hobbelt ze over het spoor met de trein, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess & Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect, maar niets is wat het lijkt…

Kind 44 – Tom Rob Smith

Kind 44 is een bestseller uit 2008 van de Britse schrijver Tom Rob Smith en gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Oekraïense seriemoordenaar Andrej Tsjikatilo. Het is 1953, tijdens het Stalin-regime in Sovjetunie, wanneer beveiligingsagent Leo Demidov verwikkeld raakt in een reeks nooit uitgezochte kindermoorden. In een land waar dit soort misdaden zogenaamd niet bestaan, is het onmogelijk om de staat in te lichten over moord, laat staan over een mogelijke seriemoordenaar. Deminov is echter vastbesloten om het moordend spannende mysterie tot de bodem uit te zoeken…

Ik werd laatst weer aan deze indrukwekkende thriller herinnerd toen ik in Londen een aankondiging voor de verfilming zag, met Tom Hardy als geheim agent en met Noomi Rapace (speelde Lisbeth Salander in Millennium) aan zijn zijde. En voordat jij deze film gaat zien, lees je deze zomer natuurlijk eerst het boek!

Ghost Boy – Martin Pistorius

Al na de eerste paar bladzijdes werd ik meegezogen in het waargebeurde, indrukwekkende en bizarre levensverhaal van Martin Pistorius. Ik kon niet meer stoppen met lezen, zoals Martin niet kon stoppen met hopen dat er ooit iemand zou ontdekken dat hij bij bewustzijn was. Martin Pistorius geeft je in Ghost Boy een kijkje in zijn bizarre leven, toen hij ellenlange jaren gevangen zat in zijn eigen lichaam. Daarbij schieten woorden vaak tekort, woorden die hij zelf niet uit kan spreken. Hoe schrijnend zijn verhaal ook is, zijn verhaal laat genoeg mooie kanten zien, kleine en grote geluksmomenten die Pistorius op bijzondere wijze met je deelt. Dit alles maakt Ghost Boy een aangrijpend boek. Je leeft als lezer mee met Martin, in zijn onmacht om zich te uiten. En je leert hoe hoop en doorzettingsvermogen alle moeilijkheden in het leven kunnen overwinnen.

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Nee, niet de film kijken. In het geval van Haar naam was Sarah lees je sowieso alleen het boek van Tatiana de Rosnay. De historische roman speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, wanneer de tienjarige Sarah in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders wordt opgepakt en naar het Vélodrome d’Hiver in Parijs wordt gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Het verhaal bezorgd je gegarandeerd kippenvel, en vergeet niet om een tissuebox naast je standbedje klaar te zetten.

De Oversteek – Justin Cronin

In een eerdere blog schreef ik dat De Oversteek van Justin Cronin het mooiste (en tevens dikste) boek was dat ik in 2011 las. Het 994 pagina’s tellende boek maakte dan ook veel indruk op mij, omdat je letterlijk en figuurlijk wordt meegezogen in het verhaal. Alles zit in dit boek: rampspoed, overleving, opoffering, strijd, hoop, horror, het goede en het kwade, avontuur, mysterie, liefde en romantiek, waarbij werkelijkheid en fictie elkaar soepeltjes afwisselen.

Wat ik echter compleet was vergeten, is dat het boek deel uitmaakt van een trilogie. Het tweede deel De Twaalf is alweer even op de boekenmarkt te vinden, maar het derde deel laat nog op zich wachten tot december 2016. Cronin schreef De oversteek overigens op verzoek van zijn dochtertje. Zij vroeg hem een verhaal te schrijven met een klein meisje in de hoofdrol. Hij mag haar eeuwig dankbaar zijn voor dit verzoek, want zijn werk wordt vergeleken met dat van Stephen King – zelf ook fan van het boek – én de filmrechten zijn al jaren geleden verkocht!

Het Gym – Karin Amatmoekrim

Het Gym van Karin Amatmoekrim is zo’n heerlijke paperback die uitermate geschikt is voor je leesmomentjes op het strand (maar je balkon of de achtertuin volstaat ook). Amatmoekrim neemt je mee in het leven van de Surinaamse Sandra, wonend in een achterstandswijk. Sandra gaat als enige uit haar klas naar het zelfstandig gymnasium. Op het gym is alles anders dan ze gewend is. Haar klasgenoten zitten op hockey, praten onverstaanbaar bekakt en hebben belachelijke namen als Jojanneke en Liselotte. Hoe moet Sandra omgaan met de kakkers die ze nu haar vrienden noemt? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin oude regels niet meer gelden en nieuwe regels volkomen onbegrijpelijk voor haar zijn. De humoristische schrijfwijze van Amatmoekrim maakt de roman tot heerlijk leesvoer om van te smullen!

Ben je op zoek naar nog meer boekentips? Volg mij dan op Goodreads.com. Welke boeken wil jij deze zomer lezen?

45 Comments

 • Nina
  21 juli 2015 15:24

  Klinkt als een heerlijk lijstje, gauw maar een begin maken. Vooral Het Gym spreekt mij wel aan, die staat vanaf nu (ik zeg: nu) op mijn list.

 • Dina
  21 juli 2015 19:26

  Het meisje in de trein wil ik ook graag lezen, die staat nog op mijn lijstje. 😀

 • Denise
  21 juli 2015 20:18

  Wat een goed lijstje! Ik neem mezelf al tijden voor om meer tijd te maken om te lezen. Maar dat begint natuurlijk met een goed boek. Inspiratie genoeg hier 🙂 Leuk blog ook!

 • Rebecca
  21 juli 2015 21:10

  Oeh Ghost Boy heb ik hier nog liggen en kan echt niet wachten om er in te beginnen!

 • Lesley
  22 juli 2015 13:04

  Oeee het meisje in de trein heb je die ik boek formaat of op je e-reader? Zou hem zo graag willen lezen hihi

 • Puck
  22 juli 2015 15:45

  Net terug van vakantie en ik moet alweer… Heb nog heel wat boeken te lezen zie ik.

 • heidi
  22 juli 2015 16:12

  Wat leuke boeken

 • Jenn
  23 juli 2015 15:29

  Het meisje in de trein staat ook op mijn lijstje om te lezen! Ghost boy lijkt me ook een mooi boek.

 • Sas
  23 juli 2015 20:13

  Ik heb alle boeken nog niet gelezen dus bedankt voor de tips

 • robin
  23 juli 2015 20:29

  ik heb eerder een hele manga lijst die ik moet afwerken. oh en lord of the rings uitlezen..

 • Irma
  24 juli 2015 10:57

  ‘Het meisje in de trein’ en ‘Het gym’ lijken me allebei wel wat. Ga ik eens opzoeken in de bieb!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:59

   Veel leesplezier alvast!

 • Trackback: Have a great weekend #14 | A Girls Journal
 • gerhilde maakt
  24 juli 2015 14:40

  Dank voor de tips! Ik wil er al enkele van lezen, maar het is er nog niet van gekomen. Thanks for the reminder. 🙂

  • Danielle
   27 juli 2015 10:59

   Ook prima om met een dekentje, een goed boek en een kop thee op de bank te kruipen met dit weer! 😉

 • LINSEY SIJMONS
  24 juli 2015 19:27

  Wat een TOP lijst!

  xxx Linsey from POSE-BLOG.com

  You can also check my BLOGLOVIN & FACEBOOK if you like! 🙂

  • Danielle
   27 juli 2015 10:58

   Thanks Linsey! 🙂

 • Angelique
  24 juli 2015 20:03

  Ah, weer wat titels voor op mijn lijstje, thanks!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:58

   You’re welcome 😉

 • Naomi
  25 juli 2015 09:19

  Ik heb nog zoveel boeken die ik moet lezen (waarvan een aantal ook op jouw lijstje staan) dus eerst dat afwerken en dan nieuwe boeken toevoegen, haha 😉 Het Meisje in de trein wil ik al zo lang lezen maar het komt er eigenlijk niet van 🙁

  • Danielle
   27 juli 2015 10:58

   Haha erg he, zo’n lijst heb ik ook!

 • Hannelore // au pays des merveilles
  25 juli 2015 10:56

  Ik heb er nog geen enkele van gelezen, dus ik ga ze zeker checken in de bib!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:57

   Veel leesplezier! 🙂

 • Monique | WritingMonique
  25 juli 2015 13:20

  Deze boeken klinken spannend! Over het algemeen ben ik niet zo van de spannende boeken, maar Ghost Boy klinkt wel heel goed!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:57

   Non-fictie verantwoord! 😉

 • Kim
  25 juli 2015 16:29

  Haar naam was Sarah hebben we in de boekenkast staan. Wil hem graag nog lezen, al lijkt het me wel erg heftig!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:56

   Als ‘ie al in de boekenkast staat, is het nog maar een kleine stap om hem echt te gaan lezen… toch? 😉

 • Naomi
  26 juli 2015 11:02

  Wat een leuke lijst! Ik wil Het Meisje In De Trein heel erg graag lezen, fijn dat je het zo tof vond!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:55

   Thanks, ja erg fijn leesvoer!

 • Sandra
  26 juli 2015 12:03

  Het meisje in de trein wil ik graag lezen. Heb er al zo veel goede reviews over gelezen!

  • Danielle
   27 juli 2015 10:54

   Doen hoor, heerlijk leesvoer!

 • Ysanne
  27 juli 2015 12:32

  Ik heb dit meteen gesaved, altijd handig om te hebben! Een paar boeken heb ik al gelezen, de rest kende ik nog niet eens 🙂

 • Lisa
  27 juli 2015 14:11

  Haar naam was Sarah is echt een prachtig verhaal <3

 • Merel
  27 juli 2015 17:42

  Mijn god, ik zou willen dat ik dit lijstje onbezorgd achter elkaar uit kon lezen. Maar helaas, ik ben zo’n nerd die eerst alle nieuwe literatuur uit mijn vakgebied (van m’n studie) wil lezen voordat ze de rust in d’r kont heeft voor een ‘normaal’ boek. Dus bovenaan mijn lijstje staat The Parthenon Enigma van Joan Connelly (ook leuk als je naar Athene op vakantie gaat overigens, of als je van geschiedenis houdt, maar anders zou ik ‘m je niet aanraden ;)).

  • Danielle
   31 juli 2015 09:05

   Haha, geschiedenis vind ik altijd erg interessant. Dus ik zet deze op mijn leelsijstje, om te lezen als ik eens naar Athene ga, of juist erna… zodat ik beter snap hoe wie wat waar 😉

 • Monique | WritingMonique
  28 juli 2015 07:22

  Ik ben dol op Arjen Lubach, dus ik wil zijn boeken zo graag nog lezen! Die staat ook zeker op mijn lijstje!

  • Danielle
   31 juli 2015 09:04

   Heb je Magnus (ook) al gelezen van hem? Het verhaal is wat vreemd, maar wel fijn! 🙂

 • appelig
  28 juli 2015 08:08

  Ik ben “the girl on the train’ momenteel aan het luisteren. Het wordt door 3 verschillende dames voorgelezen (Rachel, Megan en Anna) en het is inderdaad moeilijk om die doppen uit mijn oren te doen. Goed boek!

  • Danielle
   31 juli 2015 09:00

   Oh, dat is wel tof gedaan… met 3 verschillende stemmen! Zorgt voor minder verwarring 😉 Ik ben benieuwd naar je eindoordeel! Ik luister op dit moment naar het boek Paper Towns, dan kan ik daarna de film gaan bekijken 😉

 • Vlijtig Liesje
  28 juli 2015 12:39

  Het Gym heb ik gelezen, en snapte ik niet helemaal eerlijk gezegd. Was dat niet dat iedereen zijn best deed om dat meisje zich welkom te laten voelen, en dat dit ook weer niet goed was omdat het discrimerend was of zo?

  Ik werd er een beetje moe van.

  • Danielle
   31 juli 2015 08:59

   Het is alweer heel lang terug dat ik het boek gelezen heb, maar ik denk dat dit zeker ook een discussie is wat nu speelt!

 • Suzanne
  28 juli 2015 20:24

  Ik ben ook weer lekker aan het lezen geslagen voor de zomer! Leuke boeken!

  • Danielle
   31 juli 2015 08:57

   Heerlijk toch! Heb jij dan nog leestips voor mij? 😉

 • Lesley
  29 juli 2015 08:31

  Lieve dani!!

  Je bent getagd in de door mij verzonnen tag: Meet my boyfriend!
  Ik zou het heel leuk vinden als je hem zelf ook wilt invullen!

  Liefs Les

  • Danielle
   31 juli 2015 08:56

   Yay, ik ga ermee aan de slag! 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: