The Sound of Music in Carré

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat de film The Sound of Music uitkwam met Julie Andrews in de hoofdrol. Opgevoed met Jesus Christ Superstar, Annie en Grease, werd niet alleen de videoband, maar ook de lp bij ons thuis grijs gedraaid. Wat was ik als kind jaloers op de Von Trapp familie, met Maria als gouvernante. Ik danste op Do Re Mi en So Long, Farewell door de kamer en droomde van net zo’n gigantische villa gevuld met broers en zussen in matchende pakjes om mee te spelen. Pas veel later begreep ik de donkere kant van het verhaal, hoe het gezin aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog moest vluchten voor de Nazi’s en hun rijkdom en weelde achter zich moesten laten…

The Sound of Music 1.0

Hoewel ik als zeer jonge spruit al naar de film keek, zag ik de Nederlandse vertaling pas in 2002 voor het eerst op het toneel in Koninklijk Theater Carré. In deze versie speelde Maaike Widdershoven de rol van gouvernante Maria. Grappig detail is dat ze in de huidige versie de rol van Moeder Overste heeft gespeeld. Bij gebrek aan een blog schreef ik er toentertijd een lovend stukje over in mijn plakboek, in mijn zondagse jurk plaatsnemen in de loge van Carré is en blijft ontzettend bijzonder!

The Sound of Music 2.0

De klassieker bleek het ook dit musicalseizoen nog steeds ontzettend goed te doen bij het grote publiek, en daarom staat The Sound of Music na hun tour door Nederland deze zomer nog voor één maand in Carré. Maria wordt gespeeld door Anouk Maas. Een mooie stap in haar carrière. Want in de versie van 2008 vertolkte ze de rol van Liesl, de oudste dochter van von Trapp. Ook is er in The Sound of Music een rol weggelegd voor onze good old Tony Neef als de charmante oom Max, maar de kids stelen op het podium natuurlijk de show.

De Social Media Première

Ik heb afgelopen woensdag intens genoten van alle bekende nummers, tijdens de speciale social media première. Het is altijd bijzonder om te zien hoe er een nieuwe generatie musicalsterren opstaat, waarbij Anouk Maas voor de nodige kippenvelmomenten zorgt – net zoals Lady Gaga dat deed bij de Oscars – maar ook als je zeven kinderen ziet stralen op het podium. Hoewel, Liesl is natuurlijk geen kind meer. Want 16, bijna 17. Dus wanneer jij deze maand nog een gaatje vrij hebt in je agenda, zou ik deze opvullen met een bezoek aan The Sound of Music Zomertour. Zéker wanneer je de musical (of Carré) nog nooit hebt gezien.

The Sound of Music in Carré

Liliane ging met mij mee. Onze vrolijke hoofdjes zeggen denk ik genoeg.

The Sound of Music in Carré

The perks of being a blogger. We genoten zelfs van een glaasje bubbels voordat de voorstelling begon!

The Sound of Music in Carré

De zaal van Koninklijke Theater Carré, mijn lievelings!

The Sound of Music in Carré

De von Trapps zingen samen met gouvernante Maria (Anouk Maas) De dingen waar ik zo van hou.

The Sound of Music in Carré

Selfietime! Na afloop op de foto met de volledige cast.

The Sound of Music in Carré

The Sound of Music in Carré

Een stralende Anouk Maas en Ad Knippels, als Maria en Kapitein von Trapp.

The Sound of Music in Carré

The Sound of Music in Carré

Een stukje geschiedenis

De eerste Nederlandse vertaling van de musical was in 1964 al voor het eerst te zien. Het verhaal werd pas een jaar later verfilmd. Zoals bijna ieder goed verhaal, begint The Sound of Music met een boek. The Story of the Trapp Family Singers is geschreven door de échte Maria von Trapp. Deze bestseller was de inspiratie voor de uit 1956 stammende Duitse film Die Trapp-Familie. Hier is vervolgens de Broadway musical The Sound of Music (1959) werd gebaseerd.

Het leven van de Von Trapps zoals voorgesteld in de film is overigens een parafrase op de werkelijkheid. Zo hadden de kinderen hadden andere namen. En speelde de film zich af in 1938, wanneer Maria de kapitein leert kennen als gouvernante. Terwijl ze rond die tijd in werkelijkheid al tien jaar getrouwd waren en twee kinderen hadden. Ook werd het huwelijk van Maria en Georg een stuk romantischer voorgesteld. Zoals we gewend zijn van Hollywood en was kapitein von Trapp volgens zijn kinderen een hartstikke lieve man.

Anno 2015 staat The Sound of Music op de 3e plaats in de lijst van succesvolste films en treden vier achterkleinkinderen nog steeds op als de The von Trapps. Mocht je overigens ooit in Vermont zijn, dan kun je de Trapp Family Lodge bezoeken die de echte Kapitein en Maria von Trapp vanaf 1942 hebben opgebouwd toen ze Oostenrijk moesten ontvluchten.

Heb jij de film en/of musical ooit gezien?

16 reacties on “The Sound of Music in Carré”

 1. kim

  Wat een super leuk blogje! Eigenlijk heb ik maar weinig met musicals, behalve Jesus Christ Superstar en The Sound of Music. In 2002 was ik toevallig ook naar de voorstelling in Carre. Geweldig vond ik het. Op school gingen we de musical daarna ook nadoen.

  • Danielle

   Haha, dat zijn toch wel de allerbeste he! Tof dat je daar toen ook was, op school had ik niemand om de musical mee na te doen, niemand die het kende 😉

 2. Sheila

  Oh, dit is één van mijn ultieme favoriete films. Ik vind hem zo geweldig. Geen idee hoe vaak ik deze al heb gezien. Hij komt sowieso elk jaar rond de Kerst op tv. En natuurlijk blijf ik vrolijk mee zingen. Daarom dat ik de musical niet gezien heb. Gewoon…. omdat ik ze graag Engelstalig zie (een meezing kwestie). Zo heb ik bijvoorbeeld de Lion King twee keer gezien (omdat die zo mooi was) in Londen en Sydney. Als ik naar Londen ga, ga ik standaard naar een musical. Ik wou dat ze hier in ieder geval in het Engels zongen. Maar helaas…. ik geloof wel dat de musical mooi is.

  • Danielle

   Sowieso is de onvertaalde/Engelse versie natuurlijk altijd beter 😉 Zeker als het gaat om het meezingen van de nummers, daar had ik nu ook een beetje moeite mee, in je hoofd hoor je de Engelse tekst haha… En musicals in Londen, liefde!!

 3. Ysanne

  Wat super tof dat jullie hier heen mochten, haha leuk ook die foto’s! Ik ben vroeger naar de musical geweest, maar ik was toen net iets te jong dus heb het hele Nazi verhaal ook niet meegekregen (ongelofelijk hoe je als kind zo zorgeloos kan kijken haha). Zou hem nog wel een keer willen zien!

  • Danielle

   Oh, jij had dat dus ook. Ik voelde me al een beetje dom 😉 En ja, die onschuld zie je eigenlijk ook weer terug in de kinderen von Trapp, die het hakenkruis belachelijk maken als ‘spin’…

  • Danielle

   Haha, ja die zien er op de foto’s heel lelijk uit. Maar tijdens de uitvoerig zie je daar niets van door de belichting en omdat je net wat verder weg zit 😉

 4. nel.lakeman

  Wat een leuk stuk heb je geschreven, leuk dat je schreef dat je de Sound of music al eerder had gezien.

  • Danielle

   Dankjewel, en ja deze musical kon ik mij – in tegenstelling tot Cirque du Soleil – wel herinneren 😉

Reacties zijn gesloten.