Vivian Maier – Street Photographer in FOAM

Vivian Maier - Street Photographer

“Why the fuck didn’t she show me all the stuff she did? What drove her to hide herself away?” vraagt een vriendin van street photographer Vivian Maier zich af. En na het zien van Finding Vivian Maier, de veelgeprezen documentaire over deze mysterieuze nanny, vraag ik mij hetzelfde af: wáárom hield deze getalenteerde dame al die prachtige foto’s voor zichzelf?

Gelukkig kunnen we vanaf vandaag wél genieten van haar werk dankzij John Maloof. De nieuwe tentoonstelling Vivian Maier – Street Photographer van FOAM (Fotografie Museum Amsterdam) is niet alleen een indrukwekkende foto expositie. Het is een expositie met een indrukwekkend verhaal. Ben je binnenkort in Amsterdam? Sla een bezoek aan FOAM dan zeker niet over!

Schatkist gevonden
Soms zijn ze er nog: ontdekkingen op rommelmarkten of veilingen die de wereld versteld doen staan. John Maloof uit Chicago kocht een doos vol negatieven op een veiling in 2007. Het spul werd verkocht wegens onbetaalde rekeningen. Hij stond versteld van de inhoud en ging op zoek naar meer werk van deze anonieme vrouw. En zo werd een zoektocht naar het levensverhaal van Vivian Dorothea Maier (New York, 1926 – 2009) zijn nieuwe levensdoel.

100.000 negatieven
Toen Maloof in 2009 contact met Vivian Maier zocht, bleek ze net te zijn overleden. Maar inmiddels heeft hij dozen vol met zo’n honderdduizend foto’s. Foto’s die van een strenge doch rechtvaardige nanny bleken te zijn. Op haar vrije dagen – of met de oppaskinderen op sleeptouw – liep Vivian Maier eindeloos met haar Rolleiflex door de straten. Ze documenteerde alles wat haar aandacht trok, maar concentreerde zich vooral op sociale onderwerpen: het straatleven, minder bedeelden, emigranten en zichzelf.

Vivian Mair - Street Photographer in FOAM

Vivian Maier – Street Photographer
Een groot deel van haar werk maakte ze in de jaren ’50 tot en met ’80 in de achterwijken van Chicago en New York. Een selectie van deze foto’s is tot 28 januari 2015 in FOAM te zien en vertelt het fantastische verhaal van een excentrieke, nieuwsgierige en intelligente vrouw die na haar dood werd uitgeroepen tot een van de beste fotografen van de twintigste eeuw.

Wat ik van de expositie vond?
Het bijzondere aan de expositie vind ik dat er achter iedere foto een bijzonder verhaal lijkt schuil te gaan. Mijn gedachten gingen me me aan de loop en ik was voor even in een andere wereld. Vivian kwam met haar camera zo dichtbij de mens, terwijl ze zelf zo ontzettend ver op afstand bleef. Ik herken mijzelf in deze vrouw met creatieve geest. Hoe je jezelf in de weg kunt staan op je zoektocht naar geluk, naar je persoonlijke talent. Gelukkig heb ik mijn blog om mijzelf verder te ontplooien, ik wenste dat Vivian dit had gehad! Dan had ze misschien (zelfs anoniem!) kunnen genieten van de bekendheid die haar toebehoort.

Nog een laatste tip voor als je de expositie wilt bezoeken: geef je op voor de gratis tour met een curator. Iedere donderdagavond om 18:30 uur (zowel Engels als Nederlands).

De volledige documentaire Finding Vivian Maier bekijk je hier.

Vivian Maier – Street Photographer
7 november 2014 – 28 januari 2015
FOAM, Keizersgracht 609 in Amsterdam

27 reacties on “Vivian Maier – Street Photographer in FOAM”

 1. Melissa Beantwoorden

  Wat een mooi en bijzonder verhaal! Ik ga binnenkort zeker tijd maken om een bezoek te brengen aan deze tentoonstelling.

  • Danielle Beantwoorden

   Je hebt nog een paar maanden de tijd, misschien combineren met een bezoek aan de Foodhallen? Ook hartstikke leuk!

 2. Northflix Beantwoorden

  Wow, bijzonder! Ik zag net nog ergens een aanbieding voor een dagje Amsterdam…
  Daar zat ook een kaartje voor FOAM bij.
  Misschien zo maar even terugzoeken en het kopen.

 3. Roxanne Beantwoorden

  Ik had erover gelezen op NSMBL geloof ik. Zo zonde dat het talent van deze vrouw pas is gevonden nadat ze gestorven is. Ik vind het ontzettend inspirerend de verhalen ahter deze foto’s. Liefs, Roxanne

 4. Anniek Beantwoorden

  Wat een leuk verhaal zit er achter deze tentoonstelling! Ik ben zelf gek op foto’s maken, en zo’n soort tentoonstelling lijkt me dan ook heel tof om te bezoeken. Leuk geschreven!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *