Leestip en Filmtip: The Lovely Bones

The Lovely BonesNaar de bioscoop gaan vind ik iedere keer weer een feestje. En niet alleen omdat je een film gaat zien waar je zo naar uitgekeken hebt, vers gepopte mais in je mond kunt stoppen en lekker passief naar een groot scherm kunt staren, maar vooral omdat je bij het zien van de voorafgaande trailers weer een aantal films aan je must-see lijstje kunt toevoegen. En zo kwam het dat ik voor het aanvangen van de film Avatar verliefd werd op de trailer van The Lovely Bones. Deze film moest ik ziehien!

De Wijde Hemel
Helaas moest ik toen nog maanden wachten op de première van deze drama/thriller, maar daar vond mijn moeder – zonder het te beseffen – een oplossing voor. Ze kwam een aantal weken geleden thuis met een boek getiteld De Wijde Hemel, de Nederlandse vertaling van The Lovely Bones geschreven door Alice Sebold. Ik was in de zevende hemel, of, in dit geval in Susie Salmons tussenhemel. Susie Salmon is een doodgewoon veertienjarig meisje, die de gebeurtenissen beschrijft rond haar dood en de vreemde nieuwe wereld waarin ze zich bevindt. Susie kijkt, nadat ze vermoord is, met verdriet en verlangen vanuit de hemel toe hoe ontreddering haar achtergebleven familie treft. Gaandeweg blijkt dat Susies afwezigheid ook een nieuwe kracht met zich meebrengt die de familieleden opnieuw met elkaar verbindt. Het is een ontroerende roman over familie en de verwerking van verdriet. Ik zat verschillende keren met tranen in mijn ogen, mij inhoudend voor medepassagiers in de trein. Ik baalde als ik weer op mijn plaats van bestemming was aangekomen, als ik mijn boek weer voor een paar uur in mijn tas moest stoppen.

Alice Sebold schrijft ontzettend beeldend, iets waar mijn leraren van mijn minor trots op zouden zijn. Vond mijn moeder het verhaal soms ietwat langdradig, ik kon ongegeneerd mijn hart ophalen bij de verschillende magisch geschreven passages. En vanaf vandaag kunnen we dan ook eindelijk genieten van 135 minuten beeldmateriaal. De film is geregisseerd door niemand minder dan Peter Jackson (The Lord Of The Rings), Toch mist de film de échte magische en emotionele kant, die in het boek zo prachtig is verwoord. Saoirse Ronan speelt de rol van Susie Salmon. Ze liet al een behoorlijk goede indruk bij mij achter door haar rol in de film City Of Ember en ook deze keer kan ik alleen maar vol lof spreken over de 15-jarige Saoirse. The Lovely Bones draait vanaf vandaag in de bioscoop, the story of a life and everything that came after

Over Alice Sebold
Dat Alice Sebold ‘moord’ en ‘verkrachting’ terug laat komen in haar boeken, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze schreef haar eigen memoires op in het boek Geluksvogel. Op 8 mei 1981 wordt de toen 18-jarige Alice Sebold vlakbij haar studentenflat in Syracuse (VS) door een zwarte jonge man verkracht. Die gruwelijke gebeurtenis, die haar fysiek en psychisch ernstig beschadigt, is een keerpunt in haar leven. “In de tunnel waar ik werd verkracht, was eerder een meisje vermoord. Dat verhaal werd me verteld door de politie. Vergeleken met haar, zeiden ze, was ik een geluksvogel.”

16 Comments

 • Dennis
  24 februari 2010 20:34

  Hehe die gaan wij zo kijken =D
  .-= Dennis´s laatste blog ..Dead By Sunrise: Live @ Melkweg =-.

 • Emma
  24 februari 2010 20:39

  Ik ben fan van Saoirse sinds Atonement en wil deze film ook al zien sinds ik de trailer zag, wij gaan hem zo kijken. Ik ben zeer benieuwd, en ga het boek kopen zodra ik geld heb!

 • Saar
  24 februari 2010 21:00

  Ik zag ook de trailer en voor mij stond ook vast dat ik hem wilde zien. Had alleen er nog niet bij stilgestaan dat er ook wel een boek van zijn. Maar die komt na dit logje op de NTL lijst.
  .-= Saar´s laatste blog ..De Ellende Die Sport Heet… =-.

 • Eline
  24 februari 2010 21:10

  Het boek is zo ontzettend mooi! Ik ben heel erg benieuwd naar de film.

 • OSC4R
  25 februari 2010 09:56

  Eerst het boek lezen om daarna de film te bekijken is inderdaad een goede volgorde, daar een boekverfilming meestal tegenvalt in vergelijking tot het boek.
  Aan de trailer te zien lijkt de film in ieder geval weer een magische laag te hebben, zoals we dat van Peter Jackson verwachten.

 • Aïsha
  25 februari 2010 12:17

  Ik ben heel erg benieuwd naar deze film!! Speelt dit meisje ook niet in Atonement?? Vond ik ook een goede film!
  .-= Aïsha´s laatste blog ..Terrrr info =-.

 • Jeske
  25 februari 2010 12:52

  Klinkt niet echt als mijn ding… maar dat komt omdat ik niet zo van thrillers hou.
  .-= Jeske´s laatste blog ..The taste of life: Basics =-.

 • Lindinha
  25 februari 2010 14:09

  Oeh.. die wil ik ook zien!

 • Eva
  25 februari 2010 14:16

  Oooh.. Ik wil de film zien en vooral wil ik nu het boek lezen. Ontzettend benieuwd! Mja, wat eerst.. ? :p
  .-= Eva´s laatste blog ..In de wolken =-.

 • Miekoe
  25 februari 2010 22:07

  O ja, ik zag de trailer ook in de bios. Lijkt me ook een erg goede film!
  .-= Miekoe´s laatste blog ..My best friends wedding =-.

 • Saskia
  26 februari 2010 14:54

  Dit lijkt me zo’n gave film! Ik ga er zeker heen. Goede tip dat boek, ik ga hem even op zoeken..

 • Desiree
  26 februari 2010 23:13

  Ik heb hem een tijdje geleden ook gezien, en wow, ik was onder de indruk! En ik moet het boek zelfs nog lezen, maar ik kon het niet laten om de film alvast te kijken 😛
  .-= Desiree´s laatste blog ..Essay stress =-.

 • Dagmar
  1 maart 2010 16:42

  Ik heb hem ook gezien in de vakantie, wat een prachtige film. Ik vind het verhaal zo zielig, maar mooi tegelijk… echt een film die je aan het nadenken zet! Miscshien ga ik het boek ook wel lezen. ^^

 • Danique
  1 maart 2010 20:00

  Het lijkt me echt een goede film om te zien! Misschien dat ik er volgend weekend wel naartoe ga :).

 • Alxndr
  1 maart 2010 20:16

  Hmm, mijn moeder had het hier ook over. Ik sla hem ff over denk ik 😀

 • Yvonne
  2 maart 2010 09:48

  Deze film ga ik pas kijken als hij op dvd uit is. Voor een magisch verhaal ga ik komend weekend naar Alice in Wonderland, die lijkt mij toch mooier.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: