Natuurlijk.

Kanker. Doodsoorzaak nummer één in Nederland. En er komen in Nederland elke jaar ongeveer 73.000 kankerpatienten bij. Grote kans dat jij dus iemand kent met deze verschrikkelijke ziekte. Toch is er ook positief nieuws: de overlevingskans is inmiddels gestegen naar 55%.

Een aantal maanden geleden ging mijn vader voor bloedonderzoek naar het ziekenhuis. Slecht nieuws. Zijn bloedwaarden waren te hoog en na verder onderzoek bleek hij prostaatkanker te hebben. Nadat hij zijn broers had ingelicht, werd ook bij mijn oom prostaatkanker geconstateerd. Een aantal weken gelden ging mijn oom onder het mes en met hem is nu alles grotendeels weer oké. Afgelopen donderdag was mijn vader aan de beurt. Het was een lange dag van wachten, wachten en wachten. Gisteren mocht hij naar huis, om de komende weken thuis verder te herstellen.

Mijn allerliefste vriendinnetje E. stuurde ontzettend lieve smsjes, terwijl ze honderden kilometers bij mij vandaan zit bij haar familie in Bosnië, dacht ze evengoed aan mij. Verder heb ik niet veel steun gehad van mijn vriendinnen. Dat vind ik jammer. Natuurlijk hebben zij een eigen leven. Natuurlijk hebben zij het hartstikke druk. Natuurlijk. Maar ik had zo graag een beetje steun willen hebben. Is dat dan al te veel gevraagd?

31 reacties on “Natuurlijk.”

 1. Saar Beantwoorden

  Oh bah, dat is balen als je niks van je vriendin hoort. Een kaartje of smsje is zo geschreven lijkt me.

  Sterkte nog met alles!

 2. Laura Beantwoorden

  Teveel gevraagd? Nee, lijkt me meer dan normaal dat je vrienden je steunen. En als ze het moeilijk vinden een onderwerp aan te snijden (wat altijd kan), stuur dan op zijn minst een kaartje o.i.d. Wat is het toch waar dat je in slechte tijden vrienden past echt leert kennen 🙁

  Wel fijn dat je vader en oom nu herstellende zijn. En fijn dat je nog een vriendin als E. hebt. Koesteren die vriendin!

 3. Maaika Beantwoorden

  Dat is helemaal niet veel gevraagd… en het is zo makkelijk tegenwoordig om even iets te laten horen… al is het idd een smsje… Heel veel sterkte voor je vader en oom… Dikke knufs

 4. Dagmar Beantwoorden

  Ik snap echt precies hoe je je voelt, met mijn oma gaat het ook al een tijdje niet goed, ze ligt momenteel in het ziekenhuis en het geeft vooral mijn ouders heel veel verdriet, hoewel ik er zelf ook heel erg mee zit. Gelukkig heb ik een paar dierbaren om mij heen die mij steunen, maar het merendeel van mijn vriendinnen kijkt er niet naar om en daar kan ik me ook zo teleurgesteld van voelen…
  Ik wens je hoe dan ook heel veel sterkte met alles!

 5. Sanne Beantwoorden

  Lieve Daniëlle! Heel veel sterkte.. Ik heb vrijwel altijd woorden voor, maar met dit soort situaties schieten deze te kort. Ik wil je heel heel veel sterkte wensen! Heel veel liefs, x

 6. Eva Beantwoorden

  Dat is inderdaad niet teveel gevraagd en ik schaam me ervoor dat ik je niks heb laten horen. .. Ik mail je wel even in plaats van hier het verhaal neer te donderen ..
  Kus

 7. Eline Beantwoorden

  Ah jeetje, wat rot dat je vriendinnen niks van zich lieten horen. Hoe gaat het nu met je vader? Heeft hij veel pijn na de operatie? Sterkte meis 🙂

 8. Everytime Beantwoorden

  Natuurlijk is het logisch dat je verlangt van je vriendinnen dat ze je steunen. Al is het maar zoiets als een sms’je wat vriendin E. deed. Dat doet iemand altijd goed.
  Gaat het inmiddels al wat beter met je vader? En is de operatie eigenlijk wel geslaagd? Ik hoop dat je vader namelijk bij die 55% kan horen.
  Sterkte in ieder geval!

 9. Men... Beantwoorden

  Nee, dat is niet te veel gevraagd en ik als vriendin zou in jouw geval als E. zijn. Echter weet ik ook uit ervaring dat een heleboel vrienden er soms niet eens bij stilstaan wat voor effect zo’n ervaring op iemand heeft, dus probeer ik het sommige van mijn vrienden niet eens kwalijk te nemen als ze eens niets van zich laten horen. Het zit nu eenmaal niet in hun aard, denk ik dan.

  Ik hoop dat je vader en oom goed van de operatie herstellen. Zo’n operatie lijkt me niet niks en ik snap helemaal dat je je er zorgen om maakt.

  Denk daarnaast ook even goed om jezelf.

  Wanneer je een luisterend oor(of een meelezend oog via email of whatever..) nodig hebt, dan bied ik me bij deze aan 🙂

  Sterkte!

  Kusje Men…

 10. Annika Beantwoorden

  Jammer dat merendeel van je vriendinnen niks van zich hebben laten horen terwijl ze, als het goed is, wisten van je vader. Het is niet meer als normaal om even iets van je te laten horen en zeker tegenover jou. Dat is dus écht niet teveel gevraagd.

  Gelukkig heb je E. nog! Ik weet, van vroegah haha, dat zij een heel lief en meegaand persoon is/was 🙂 Zoals Laura al zei; Koesteren die vriendschap!

  Ben blij dat je vader en oom herstellende zijn en dat je vader weer thuis is. Hoop dat alles ook goed blijft gaan. Sterkte meisje!

 11. Just J. Beantwoorden

  Wat ontzettend naar dat veel van je vriendinnen niks hebben laten horen zeg, want dat is absoluut niet teveel gevraagd. Een telefoontje is zo gepleegd, een smsje is zo getypt en een kaartje is zo geschreven! Heb het zelf ook meegemaakt dat je wann je in zo’n situaties ziet je erachter komt wie je echte vrienden zijn, en dat kan behoorlijk confronterend zijn :(.

  Fijn om te horen dat je vader en je oom herstellende zijn, het is niet niks natuurlijk!
  Heel veel sterkte nog lieverd!
  Lfs!

 12. Anna Beantwoorden

  Ahw, sterkte! Hopen dat je vader zich snel weer goed voelt..
  En het is logisch dat je verwacht dat je vriendinnen je ietwat meer steunen. Op z’n minst iets van zich laten horen. Dat zou ik ook verwachten van mijn vriendinnen. Soms zijn vriendinnen een beetje… raar.

 13. roos Beantwoorden

  Sterkte meis, voor jullie allemaal! En raar zeg dat ze je niet hebben gesteund. Maar als je het uitlegt dat je het niet zo fijn vind dan begrijpen ze het (hopelijk) wel.

 14. Celesta Beantwoorden

  Jammer is dat altijd, dat sommige mensen het te druk hebben om er te zijn voor hun vrienden. Natuurlijk snap ik prima dat mensen het druk hebben, maar dit lijkt me toch ontzettend belangrijk, en zeker iets om tijd voor vrij te maken. Om er voor je vriendin te zijn die een hele moeilijke tijd heeft. Heel veel sterkte in ieder geval, ik hoop dat je vader en oom er weer helemaal bovenop komen!

 15. Lnnkz Beantwoorden

  Mmm dat is niet fijn! Maar maak je er niet te druk om, er is ook een vriendin voor je geweest die wel aan je gedacht heeft en die zich dus heeft bewezen heeft als een echte vriendin.
  Het is jammer dat veel mensen tegenwoordig in een eigen wereld leven waarin alles om hen zelf draait.Veel sterkte!

 16. Nadine Beantwoorden

  Te druk vind ik echt zo’n onzinnige reden in zo’n situatie. Je vriendinnetje E. heeft het vast ook erg druk en is zelfs even helemaal weg uit Nederland wat haar ook een heleboel dingen van thuis doet vergeten.. maar toch denkt ze eraan. Wat een lieve vriendin. Op zulke mensen moet je echt zuinig zijn.

  Maar al die andere vriendinnen.. ik vind het persoonlijk niet zo tof van ze. Het is echt niet te veel gevraagd.

 17. Jeske Beantwoorden

  Natuurlijk is dat niet te veel gevraagd meid, maar het schijnt moeilijk te zijn om steun te geven, tenminste… zo ervaar ik dat soms.
  En inderdaad, de meeste mensen kennen tegenwoordig iemand met kanker. Ik mag van geluk spreken, ik ken maar een iemand en die had huidkanker en is inmiddels genezen. Nog veel sterkte met je oom en papa en wees maar blij met je vriendinnetje dat je zo steunde!

 18. Laura Beantwoorden

  Ooh meid dat is natuurlijk niet teveel gevraagd! Zij zijn immers jouw vriendinnen en die horen er op welk moment dan ook natuurlijk voor elkaar te zijn.
  Daarom mag je des te blij zijn met je vriendin die vanuit Bosnië toch tijd had om aan jou te denken. Veel sterkte nog lieverd.
  De getallen stijgen inderdaad steeds meer maar gelukkig dat er ook vaker positief nieuws wat betrefd overleving is.

 19. Louise Beantwoorden

  Natuurlijk is dat niet teveel gevraagd. Zulk schokkend nieuws haalt je even onderuit en niemand zal van je verwachten dat je er maar helemaal zelf uit moet krabbelen. En als E uit Bosnie tijd heeft om er voor je te zijn, moet de rest zich niet bepaald verschuilen achter een drukke agenda vind ik. Hoe gaat het nu met je oom en je vader? Beterschap voor ze! En sterkte.

 20. Martine Beantwoorden

  Wat akelig… ik hoop maar dat het weer goedkomt. In gedachten wens ik ze veel beterschap!!!! En over je vriendinnen: ‘k kan me zo goed voorstellen dat je je in de steek gelaten voelt, maar misschien weten zij gewoon niet goed wat te zeggen? Dat heb ik ook erg vaak als een vriendin iets heftigs vertelt (alleen zeg ik dat dan eerlijk en ga ik niet ontwijken o.i.d.). Sterkte, ook daarmee! Liefs van Martine

 21. Eindeloosverlangen Beantwoorden

  Ik ben al een tijdje niet meer op je blog geweest waarvoor sorry. Toen ik dit las was het eerste dat ik dacht ‘kut’. Ik wens je alvast heel veel sterkte. Het is vreemd van je vriendinnen. Net als wat Martine hierboven zei, als ik niet weet wat zeggen dan zeg ik dat ook gewoon. Dan ben ik er gewoon en luister ik. Meer heeft die andere persoon vaak ook niet nodig…

 22. Gonny Beantwoorden

  Jeetje wat naar voor je vader en zijn broer zeg! Heel veel sterkte ermee natuurlijk. Erg rot dat je niets van je andere vriendinnen hebt gehoord, maar gelukkig heb je de steun van vriendin E. Nogmaals sterkte meid!

 23. Margot Beantwoorden

  dat is zeker niet teveel gevraagd van je vriendinnen. Die horen je ervoor te zijn. Maar het komt zeker bekend voor hoor. Toen ik een hele ernstige keelontsteking had opgelopen en een week ziek in bed had gelegen, heb ik ook haast niets van mijn vriendinnen gehoord. Het is natuurlijk minder erg dan wat jij te horen hebt gekregen van je vader. Maar toch het is niet leuk als je vriendinnen niet zo veel van zich laten horen en je niet steunen. Ik wens je heel veel sterkte met je vader en zijn broer.
  liefs,
  Margot

 24. Ilja Beantwoorden

  Heel herkenbaar, als zoiets je overkomt weet je echt wie je altijd steunen. Mijn moeder kreeg vorig jaar borstkanker en toen pas merkte ik wie mijn echte vriendinnen waren. Gelukkig is met haar alles goedgekomen.
  Heel veel sterkte de komende tijd en hopelijk komt alles goed.

 25. koffiekitten Beantwoorden

  Het is vervelend maar mensen zijn zo. Vergeet niet dat mensen liever narigheid vermijden om zich zelf te beschermen. Leuk is het niet natuurlijk. De gezegde is je leert mensen kennen in slechte tijden, en het is waar.

  sterkte

 26. sheila Beantwoorden

  Heel veel sterkte toegewenst. En het is waar wat men zegt, in slechte tijden leer je je vrienden kennen. Houd je vast aan de warmte binnen je familie en de mensen die je wel steunen!

 27. Priscilla Beantwoorden

  Nee, dat vind ik niet te veel gevraagd. Kanker is horrible, de pa van mijn beste vriendinnetje heeft ook kanker, ongeneeslijk. ‘k Vind ’t zo vreselijk 🙁
  M’n opa is er vorig jaar ook aan gestorven, en dat heeft toch wel inpact op je. Ik denk dat mensen moeilijk beseffen wat kanker voor impact kan hebben op de patient en naasten!

  Sterte!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *