Musical: Sweeney Todd

Amsterdam Noord lééft! Tenminste, als het aan mijn agenda ligt. Ik ben de laatste tijd namelijk opvallend vaak aan de overkant van het IJ te vinden. Zo zat ik bijvoorbeeld laatst in Het Zonnehuis theater voor de allereerste try-out van de musical Sweeney Todd. Met niemand minder van Vera Mann en René van Kooten in de hoofdrol moet dat wel een succes zijn, toch? Daar vertel ik je in deze blog graag meer over en ik ben benieuwd of ik je kan overtuigen om kaartjes te kopen voor de theatertour!

Sweeney Weeney Wie?

Sweeney Todd. Ze zeggen dat hij in de 19e eeuw in Londen tientallen mensen vermoordde. Het populaire horrorverhaal – waar of niet – over wanhopige wraakzucht vormde de basis voor de succesvolle Broadwaymusical van Stephen Shondheim en Hugh Wheeler. Het verhaal gaat over de onterecht veroordeelde barbier Benjamin Barker a.ka. Sweeney Todd, die terugkeert naar het 19de eeuwse Londen en op zoek is naar wraak. Zijn weg naar revanche leidt hem naar Mrs. Lovett, de vindingrijke eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel. Ze komen tot een opmerkelijke samenwerking: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen in pasteitjes die gretig aftrek vinden. Prima voer voor een avondje uit, vind je niet?

Extraordinary Story

Want dat humor en horror prima samengaan, heeft de melodramatische musical allang bewezen. Zo ken je wellicht de film uit 2007, geregisseerd door mijn held Tim Burton en met Johnny Depp (nog zo’n held) en Helena Bonham Carter (nog eentje!) in de hoofdrol. Het drieluik staat garant voor succes als het om ‘eigenaardige verhalen’ gaat (note to self: snel naar de bioscoop voor Alice Through the Looking Glass). Op mijn zolderkamertje gruwelde en genoot ik dan ook van het verhaal over de bloeddorstige Sweeney Todd, het vroegere Londen, de hartverscheurende hartstocht en de ietwat zwaar beladen, maar prachtige muziek.

Partners in crime

En nu kon ik – en jij natuurlijk ook als je snel je kaartje koopt – de musical bijna 10 jaar later eindelijk op de bühne zien! Hierin speelt René van Kooten de charismatische Sweeney Todd en is Vera Mann als Mrs. Lovett zijn partner in crime. Sweeney Todd is tot en met 20 juni exclusief te zien in theater Het Zonnehuis. Een bijzondere locatie, want dit monumentale pand in Amsterdamse Schoolstijl werd in 1932 gebouwd voor de werknemers van de NDSM-werf, maar verloor de afgelopen jaren zijn oorspronkelijke functie. Het theater werd verbouwd en ingrijpend vernieuwd met behoud van het oorspronkelijke karakter. Het gebouw heeft iets mysterieus, want ontzettend goed past bij de mythe over de bloedbarbier van Fleet Street.

Spanning en sensatie

Zoals je misschien al wel doorhebt, is Sweeney Todd geen musical voor tere kinderzieltjes. Maar neem het van mij en de acht gewonnen Tony Awards aan: dit Sondheim op z’n allerbest! Natuurlijk, je moet ervoor naar Amsterdam-Noord afreizen, maar dat is het gewoon allemaal waard. De chemie tussen René en Vera alleen al is om van te smullen. En ook het kijken en luisteren naar Luc Steegers is absoluut geen straf. Scene voor scene bouwt het verhaal zich langzaam op, het ene geheim na het andere ontrafelend. Om je aan het eind – mits je de film nog niet hebt gezien of gewoonweg bent vergeten dan hé – genoeg stof tot napraten belooft.

Lekker theatraal

Bijzonder aan deze voorstelling is dat de complete zaal als podium fungeert. Door de loopplanken rondom het publiek wordt je compleet het verhaal ingezogen. De intimiteit van de theaterzaal (300 stoelen) komt op deze manier optimaal tot z’n recht. Zo lijkt het alsof je als publiek onmisbaar bent voor het verhaal, waarbij je de ene keer de joelende toeschouwer bij een heuse barbier battle bent en het volgende doet alsof je tevreden de pasteitjes van Mevrouw Lovett verorberd. En alles wat je daarvoor hoeft te doen is op een zacht kussentje zitten en genieten!

Sweeney Todd is wegens succes vanaf het najaar van 2017 door het hele land te zien. Kijk voor meer informatie op Sweeneytodd.amsterdam.

Fotografie: Bob Bronshoff.

3 reacties on “Musical: Sweeney Todd”

  1. nel.lakeman

    enthousiast beschreven, dat klinkt als een spannend avondje uit, waar je zin in krijgt na je blog te hebben gelezen.

  2. annouska

    Oeh dat klinkt als een hele toffe musical. Oké niet voor mezelf, maar mijn zusje zou hier van smullen haha

  3. Sheila

    Klinkt als een hele mooie versie van dit verhaal. Ik ga het niet meer redden om hem te zien, maar had het zeker graag gewild.

Reacties zijn gesloten.