Leestip: Matched

Matched

‘Ik vind dat mensen moeten kunnen kiezen wie hun Match wordt,’ zeg ik zwak.
‘Hoe ver moet dat gaan, Cassia?’ Haar stem klinkt kalm en redelijk. ‘Straks vind je nog dat mensen ook moeten kunnen kiezen hoeveel kinderen ze krijgen, of waar ze willen wonen. Of wanneer ze willen sterven.’

De Unie
Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt gematched aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, gigantisch mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

Gouden Tip
Het is zaterdagmiddag (ironisch genoeg in hét walhalla van de literatuur: Selexyz Scheltema) als Marijke mij een boek overhandigd: Matched. Dinsdagmiddag ben ik op de laatste pagina beland en ik snap waarom het boek als Gouden Tip wordt aangeprezen door Selexyz. Schrijfster Ally Condie neemt je mee in een beklemmende wereld, die verontrustend veel lijkt op de onze, en waaruit niemand zich meer los kan rukken. Het verhaal heeft soms iets weg van George Orwells 1984, maar dan in een moderne chick-lit gegoten. Het beeldende taalgebruik, de opgebouwde spanning en het unheimische gevoel dat je bekruipt, maakt Matched tot een magisch boek. Ik haalde opgelucht adem toen ik zag dat Matched het eerste deel is van een betoverende trilogie.

Kortom…
Er is leven na Twilight én je hebt het perfecte cadeau gevonden voor onder de kerstboom. Ondertussen wacht ik (ongeduldig) op het volgende deel en (natúúrlijk) de verfilming van deze fijne boeken. Matched laat je niet meer los.

7 reacties on “Leestip: Matched”

  1. Danique Beantwoorden

    Het onderwerp klinkt heel apart, maar ook wel heel erg goed! Misschien moet ik dit boek ook maar eens lezen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *