Leestip: Mannen die vrouwen haten

Mannen die vrouwen hatenTwee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort.

Gistermiddag bevond ik mij in de Selexys Donner. Voor mijn gevoel zou de hemel zo moeten zijn. Boeken, boeken en nog eens boeken. De geur, het papier, de covers, de kleuren. Ik kan alleen maar kwijlend en stilletjes langs de tafels lopen. En natuurlijk kon ik niet om de nieuwste hype heen in het literatuurlandschap: de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Mannen die vrouwen haten heb ik binnen een week uitgelezen en mijn handen jeukten zo om De vrouw die met vuur speelde op te pakken en vervolgens snel naar de kassa te rennen. Maar nee, ik moest wijs zijn, denken aan de stápel boeken thuis, die smachtend op mij wachten om gelezen te worden. Maar ik hoor nog steeds het stemmetje in mijn hoofd: “Bol.com, bol.com, bol.cohom!”

Ik las het boek tegelijk met vriendinnetje E. Ik kon niet meer stoppen met lezen, het boek leest echt als een trein (en ik lees echt héél erg langzaam, kun je nagaan). Het boek doet in het begin wat vreemd aan, waar gaat het heen? Waar gaat dit over? Maar als het verhaal eenmaal op dreef is, kun je de logica van ieder hoofdstuk, alinea of zin steeds meer begrijpen. Als er één man is opgestaan (na zijn dood, jawel) om ons echte literatuur onder onze neusjes te wrijven, dan is het Stieg Larsson. Hier is de nieuwste chicklit van Sophie Kinsella niets bij.

Had ik in het begin een hoger thriller-gehalte verwacht, aan het eind van het boek had ik dekens tekort om mij onder te kunnen verstoppen. Begreep ik tot een paar weken terug niets van de Millennium gekte, ondertussen doe ik keihard mee met de rest van de wereld en roep ik tegen iedereen die het maar wil horen: “Lezen, Nu!”

21 reacties on “Leestip: Mannen die vrouwen haten”

 1. Saar Beantwoorden

  Willen het best maar er ligt hier een stapel boeken tot aan het plafond wat ook recht heeft om gelezen te worden.

  Misschien moet ik eens sneller lezen dan dat ik boeken koop ;).
  .-= Saar´s laatste blog ..90! =-.

 2. Aïsha Beantwoorden

  Oh ik ga vanavond dus verder lezen he?! Ik MOET nu wel! We lazen het tegelijk en ik ben nog steeds bij blz 50!!!!!!!!!!!!!!!!! En tijdens het schrijven van deze comment krijg ik een belletje van een vriendin! Of ik kom eten! Dus vanavond lezen wordt ‘m niet. Dan dit weekend maar. IK MOET!
  .-= Aïsha´s laatste blog ..Komkommertijd! =-.

 3. Desiree Beantwoorden

  Hij staat bij mij ook op mijn “nog te lezen” lijstje, maar die stapel boeken die netjes ligt te wachten komt me ook bekend voor 😉
  .-= Desiree´s laatste blog ..Typen tot je er bij neervalt… =-.

 4. Ilse Beantwoorden

  Hmm, misschien moet ik dat boek ook maar eens lezen, het klinkt goed. Maar eerst ‘De overkant van de rivier’ van Jan Siebelink uitlezen!

 5. Mandy Beantwoorden

  Ik was vandaag alwéér in de Selexyz (met een z) en ik kon me ook amper inhouden om boeken te kopen. Inderdaad de geur, het papier, de covers en al die kleuren!
  .-= Mandy´s laatste blog ..Rotterdam =-.

 6. Jeske Beantwoorden

  Mijn papa heeft ze ook allemaal achter elkaar gelezen… maar ik geloof niet dat ’t wat voor mij is.
  .-= Jeske´s laatste blog ..Blub. =-.

 7. Olga Beantwoorden

  Met het oog op mijn Scandinavisch ogende minor in het vooruitzicht, zou ik me dus best aan dit boek mogen wagen. Alleen heb ik dus datzelfde probleem met die grote stapel boeken die voorlopig nog wel even op standje non-actief blijven liggen.

 8. Miekoe Beantwoorden

  Ok, ok, ik ga al! Naar de boekhandel! Om zo’n boek! Nu! 😉
  .-= Miekoe´s laatste blog ..All or nothing =-.

 9. Lnnkz Beantwoorden

  Ik heb het eerste deel liggen dus die moet ik nog lezen. Als ik iedereen moet geloven (en jou) is het dus echt een fantastisch boek.
  .-= Lnnkz´s laatste blog ..sam0118 =-.

 10. Danique Beantwoorden

  In eerste instantie had ik nog nooit van dat boek gehoord, maar opeens zag ik stapels en stapels in de winkels liggen! Misschien moet ik het toch ook maar een keertje lezen, maar ik heb hetzelfde probleem als jou. Ik heb nog stapels liggen!

 11. Nicky Beantwoorden

  Klinkt als een aanrader, alleen hou ik niet zo van thrillers.. Is het echt zo eng?? anders durf ik straks de straat niet meer op =P

 12. Louise Beantwoorden

  Zoo dat klinkt enthousiast :D.. en als ik sommige comments hier lees heb je gelijk. Ik heb het boek even vastgehad en het leek me niks 😛 Maar ik denk dat ik me toch maar eens moet bedenken als ik dit zo lees ^^
  .-= Louise´s laatste blog ..Nieuwe laptop! =-.

 13. Eline Beantwoorden

  Ik heb er wel van gehoord, maar het boek niet gelezen en de film niet gezien. Terwijl iedereen (inclusief jij) zo enthousiast is!

 14. Martine Beantwoorden

  Jaaaaaaaaaaaaaa, hij is geweldig hè?! ‘k Heb de boeken verslonden, de film al twee keer gezien en… het eerste deel in het Zweeds besteld! 😉 Mocht ik in de hemel komen, dan ontmoet ik je daar, denk ik, we hebben dezelfde droom daarover. 🙂 Liefs van Martine
  .-= Martine´s laatste blog ..Presentatorenopleiding? =-.

 15. Danielle Beantwoorden

  @Nicky; Het valt wel mee hoor, je durft nog best over straat. Het is fijn dat het in Zweden afspeelt.. is toch iets verder weg 😛
  .-= Danielle´s laatste blog ..Mannen die vrouwen haten =-.

 16. Eva Beantwoorden

  I agree…heb al de 3 boeken gelezen…en ik ben verliefd!!!
  .-= Eva´s laatste blog ..To blog…or not to blog =-.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *