Als een Koning(in) in het Koninklijk Paleis Amsterdam

Ik bezit geen kroonjuwelen. En een gigantische villa in Wassenaar evenmin. Wat ik wel heb, is een moeder die op Koninginnedag werd geboren, met felicitaties van de Koningin. Daarnaast heet diezelfde moeder Koning van haar meisjesnaam. Koninklijk bloed stroomt daarmee door mijn aderen en de link om het Koninklijk Paleis Amsterdam te bezoeken, is dan snel gelegd.

Hup Holland hup!

Toch ging het verhaal iets anders dan dat. Mijn vriendinnetje Lieke en ik vonden de toespraak van Beatrix namelijk ontzettend interessant. De Dam zou over een paar maanden zwart oranje zien van de mensen. Met samengeknepen ogen hopen ze een glimp op te vangen van de familie Van Oranje-Nassau. Maar voor die tijd wilden wij een bezoekje brengen aan het beroemde Paleis op de Dam.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Gewapend met onze Museumjaarkaart stapten we de indrukwekkende Burgerzaal binnen. We keken onze ogen uit (en verlaagden tegelijkertijd de gemiddelde leeftijd van de bezoekers). In ons oor kletste Job Cohen ons gezellig bij door middel van een mobiele gids over het imposante gebouw, de ietwat lugubere Vierschaar waar mensen vroeger werden opgehangen en het logeerbed van Obama. Met de plattegrond in mijn hand leidde ik de weg langs de Mozeszaal (daar tekent Koningin Beatrix de Akte van Abdicatie) en hรฉt balkon (oh, we genoten zรณ van die kus), terwijl Lieke alle kamers vastlegde op de gevoelige plaat.

Hollands Versailles

Door de aankomende troonwisseling sprak het gebrabbel van Job Cohen veel meer tot de verbeelding. Ook kwam ik erachter dat Anna Palowna niet alleen een dorpje in de Kop van Noord-Holland is, maar dat Anna Paulowna van Rusland als echtgenote van koning Willem II door het Paleis schreed. De pracht en praal in het gebouw deed ons daarnaast denken aan Versailles (heimwee!) en voelde wat on-Hollands aan. We voelden ons vereerd dat we op een doodnormale doordeweekse ochtend even een prinsesje mochten zijn.

koninklijk_paleis_01

koninklijk_paleis_02

koninklijk_paleis_03

koninklijk_paleis_04

koninklijk_paleis_05

koninklijk_paleis_06

koninklijk_paleis_07

koninklijk_paleis_08

koninklijk_paleis_09

koninklijk_paleis_10

koninklijk_paleis_11

koninklijk_paleis_12

koninklijk_paleis_13

koninklijk_paleis_14

koninklijk_paleis_15

koninklijk_paleis_16

koninklijk_paleis_17

koninklijk_paleis_18

16 reacties on “Als een Koning(in) in het Koninklijk Paleis Amsterdam”

 1. Marah Beantwoorden

  Die eerste paar foto’s zijn echt vreselijk mooi, dat grijze dat de boventoon voert met een paar kleuren die naar voren komen. Lijkt me echt een indrukwekkende plek om te zien ook!

 2. Eva Beantwoorden

  De foto’s zijn echt prachtig met dat kleurgebruik! Super gaaf! Wil ook erg graag nog een keer naar het Paleis maar eerst Rotterdam ๐Ÿ˜‰

 3. Nina Manuhutu Beantwoorden

  Pakkend intro, ik wilde gelijk verder lezen over jouw bezoek aan het Koninklijk Paleis op de Dam. En het kleurgebruik van de foto’s is mooi, het past goed bij de sfeer. Goed, ik heb weer wat voor op mijn to-do-list!

 4. Petra Beantwoorden

  Wauw! Wat lijkt me dat supermooi om in het echt te zien. Ik wist niet eens dat dat kon! Dankjewel voor de tip ๐Ÿ˜€

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *