Koningsdag in Amstelveen!

Verhuizen naar Amstelveen. Dat deed ik natuurlijk met voorbedachte rade. Want Koningin Beatrix zou op 30 april 2013 naar mijn nieuwe woonplaats komen. Ik voelde mij zeer vereerd, maar helaas gooide mevrouw de Koningin al snel roet in het eten. Ze moest ineens hoognodig met pensioen en we vierden de laatste Koninginnedag als vanouds gewoon in Amsterdam, inclusief abdicatie. Gelukkig kwam de koninklijke familie het afgelopen weekend eindelijk goedmaken. En stond ik zaterdag tóch enthousiast wuivend langs de Rembrandtweg.

Meer dan 25.000 mensen en de HEMA genoten van het bezoek van de koninklijke familie aan ‘mijn stadje’ Amstelveen. Een uur voordat de royals arriveerden, zochten wij (ik met vriendje, zwager en schoonzus) een plekje op in de zon. Uitkijkend op de 50 meter lange atletiekbaan, Humberto Tan én vriendinnetje Sanne – trots lid van het Oranjecomité.

Het heeft twee jaar geduurd voordat we wisten wat zij met de andere vrijwilligers voor ons en de koninklijke familie in petto had. Twee jaar lang lukte het om haar mond te houden. En voor ons was ze daarom (naast een sprankelende Maxima in jaloersmakende jurk natuurlijk) stiekem een beetje het stralende middelpunt.

Tijdens het wachten werden we vermaakt voor Humberto Tan, een klein jongetje dat in de microfoon riep hoe lief de Koning is en hoorden we hét nieuws van de dag, ook de prinsesjes zouden vanmiddag aanwezig zijn. Vol verwachting hupte ik van mijn ene been op de andere, stond ik af en toe op mijn tenen om over de menigte heen te kijken of klikte met mijn armen in de lucht random op de camera. Daarop zag ik uiteindelijk de Koningin. De royals waren zó dichtbij!

Terwijl burgemeester Fred de Graaf WimLex begeleidt en Max over haar kont aait tijdens hun wandeling door het stadshart, doet Prins Pieter-Christiaan fanatiek mee tijdens een estafettesprint. Hoe leuk, recht voor onze neus! De prinsesjes wuiven in matchende jurkjes enthousiast in het rond, zoals ze van oma hebben geleerd.

Dan is het gezelschap in een vlag en een wimpel alweer snel voorbij geschuifeld, en wij schuifelen langzaam met ze mee richting het plein. Daar staat ze nog allerlei festiviteiten te wachten, terwijl de oranje menigte genietend toekijkt.

Uiteindelijk staat Willem-Alexander met zijn familie op het podium voor de bibliotheek, na zijn korte speech zingen de leden van het Koningshuis het Wilhelmus mee, doen we het Lang Zal Hij Leven in koor en wordt er na een mislukte poging toch nog een gek kunstwerk onthult.

Na een laatste zwaai is het voor het koningspaar tijd om weer richting Wassenaar te gaan. En vluchten wij, na een glimp van The Venga Boys te hebben ogevangen, richting het Oude Dorp. Daar drinken we de rest van de dag pilsjes op ‘onze’ Koning.

Dat was me het dagje wel! Wat heb jij op deze eerste Koningsdag gedaan?

001

Geen Koningsdag zonder Oranje Tompoes.

002

Een mooie (en de beste?) inhaker van Amstel bier.

003

We zijn er klaar voor!

004

Humberto Tan mocht ons vermaken langs de atletiekbaan.

005

Nou, daar zijn ze hoor. Spannend!

006

Wat een leuk stel hè?!

Koningsdag in Amstelveen

Koningin Maxima vindt het maar wat spannend.

008

Deze snapshot (mét vriendinnetje op de achtergrond!) maakte ik.

009

Prinses XX kwam wel heel dichtbij.

010

Prins Pieter-Christiaan deed mee aan de estafetterun.

011

En daar stonden wij erg dichtbij.

012

Zie je mij daar op de achtergrond, in oranje?

013

Warm welkom op ‘ons’ plein.

014

De allermooiste foto van deze dag (vind ik).

015

Langzaamaan naderden de royals het eindpunt.

016

“We hebben het gehaald!”

017

Het duurde even voor het kunstwerk werd onthuld.

018

En toen waren daar ineens The Venga Boys.

019

Dus wij snel weg naar ’t Oude Dorp.

020

Helemaal in extase.

021

Met een afsluitend kiekje van the crew.

022

Fotografie: Danielle Lakeman, NUfoto, ANP/ Robin van Lonkhuijsen.

12 reacties on “Koningsdag in Amstelveen!”

 1. appelig Beantwoorden

  Het ziet er inderdaad heel gezellig uit. Gaan jullie nu verhuizen naar de volgende plaats die de koning op bezoek krijgt? 🙂

  • Danielle Beantwoorden

   Haha, dat zou wat zijn hè. Helaas weet de Koning zelf nog niet hoe Koningsdag er volgend jaar uit gaat zien! We wachten het nog even af 😉

 2. Dagmar Beantwoorden

  Wat een toffe foto’s en wat leuk dat je ze van zo dichtbij hebt gezien! En ik vind je site ook echt heel gaaf, leuk! Ben hier immers al een poosje niet meer geweest 😉 Ik ga je weer volgen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *