Kaiser Chiefs vs. Franz Ferdinand

Van de week, toen ik eigenlijk allang hoorde te slapen omdat ik er vroeg uit moest om te werken, kon ik het toch niet laten de tv aan te zetten om naar een paar concerten van Lowlands te kijken op MTV. Niet zomaar een paar concerten maar ik was wel nieuwsgierig hoe het optreden van Franz Ferdinand en de Kaiser Chiefs eruit had gezien. Ik wilde wel weer even de sfeer proeven van een festival en even zien wat ik had gemist.

Op teletext en internet stond van Franz Ferdinand zou starten. Dit werden de Kaiser Chiefs. Oké, nou dan kijk ik daar toch eerst naar met het beetje energie dat ik nog had. Wat ik in ieder geval geweldig vond aan de zanger was dat hij hupsend op één been stond te springen. De andere been erachteraan zwiepend in het verband. Hij scheen er in ieder geval niet veel last van te hebben, conditie? Ik had er wel bewondering voor. De Kaiser Chiefs ken je wel van het nummer "Oh My God". En hun pas geleden uitgekomen nieuw single (wat een zin) Everyday I Love You Less And Less". De clips vind ik overigens ook zeker het kijken waard. Vooral van laatst genoemde single waarin ze rondhuppelen in pakken van een skelet. Maar terug naar het optreden. Ze betrokken het publiek zeer nauw bij het optreden. Wat ook opvallend was waren de vele aah’s, ooh’s en nanana’s in de liedjes. Ik heb nog geen nummer van ze gehoord waarin dit niet voorkwam bij het optreden. Daarom was het liedje "Na Na Na Na Naa" zeer toepasselijk. Het publiek ging uit hun dak van het optreden en ik was weer helemaal opgeleefd. Helaas zal ik het concert moeten missen, uitverkocht! Ze hebben in ieder geval veel plezier bij het maken van hun muziek en dat is te merken, je wordt er zelf ook weer vrolijk van. Een mindere kant vind ik dat alle liedjes een beetje op elkaar lijken, er zit niet veel afwisseling in (denk ook aan de aah’s, ooh’s en nana’s) maar hee, niet alles kan perfect gaan.

Na een half uur Kaiser Chiefs mocht ook Franz Ferdinand laten zien wat ze waard waren. De liedjes "Matinee" en "Take Me Out" heb ik een heel tijd geleden al grijs gedraaid en komen nu een beetje mijn neus uit. Toch was het leuk al die springende mensen te zien bij de nummers en stiekem toch mee te zingen. Ik ging al snel het optreden vergelijken met die van de Kaiser Chiefs en ik kwam erachter dat Franz Ferdinand veel minder met het publiek bezig was. Ze stonden maar een beetje de liedjes te zingen, het enthousiasme vond ik ook ver te zoeken. Ik vond dat ze zanger een nogal spastisch gezicht had als hij zong en praten en gitaar spelen is ook niet voor hem weggelegd. Doordat hij zijn aandacht moet verdelen kan hij in mijn ogen zichzelf niet voor de volle 100% in het optreden storten. Stop dat met die gitaar en zing! Ik vond het optreden zelfs een beetje saai. Het publiek moest er zelf een feestje van maken, natuurlijk kunnen ze dat, maar ik vraag me af of de mannen daar op het podium niet mee wilden doen? Misschien hoort het bij hun imago? Ik weet het niet. Het concert binnenkort sla ik in ieder geval over. Nu wil ik niet een en al negatief zijn over Franz Ferdinand, ze zijn goed en blijven het maar op Lowlands winnen de Kaiser Chiefs.

Op deze site kun je een paar video’s bekijken van beide bands.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *