Stedelijk Museum Alkmaar

Dit is een gastblog van mijn vriendinnetje Nina.

Stedelijk Museum Alkmaar - Victorie!

Het woord ‘sneeuw’ was denk ik wel het meest voorkomende woord in de weerberichten van vorige week. Toch weerhield het Danielle en mij er niet van om samen op mijn witte fietsje naar het nog onbesneeuwde centrum van Alkmaar te slingeren crossen. Daar bezochten we het Stedelijk Museum Alkmaar. Dit nadat we het Webinar SEO voor tekstschrijvers van Frankwatching hadden bijgewoond.

Ik ga graag de Nederlandse musea af. Maar dan wel een in een andere stad, want er is echt wel meer dan mijn vertrouwde habitat. Vorige week brak ik even met dit principe door een bezoek te brengen aan het Stedelijk Museum Alkmaar, dat twee jaar terug gemoderniseerd en uitgebreid is. Er zijn verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573 en de schoonheid en stadstrots van De Gouden Eeuw van Alkmaar. Dit zijn niet direct twee onderwerpen waar wij meer over willen weten, maar gelukkig werd dit aan het eind van het museumbezoek helemaal goedgemaakt.

Geschiedenisles
Victorie! is, hoe kan het ook anders, een zaal gewijd aan de aanloop naar het Alkmaars Ontzet. Het verhaal wordt via interactieve schermen (geen idee hoe ik dit anders moet noemen) aan je verteld door stadspensionaris Nanning van Foreest. Stap voor stap kom je meer over de Alkmaarsche geschiedenis ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog te weten, terwijl je hier wordt opgehouden door belangrijke personages. Zoals de Spaanse soldaat Juan en geus Jacob. Zij vertellen hoe ze de gebeurtenissen ervaren. Wat voor publiek er op deze donkere donderdagmiddag rondhuppelt? Ouderen en (ex)studenten met een Museumkaart.

Stedelijk Museum Alkmaar - 101 ogenblikken

101 ogenblikken
Na deze tentoonstelling over de Spaanse belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilden we nog meer zalen bekijken. Als logische tweede volgde de Gouden Eeuw, een zaal die vooral bestond uit schilderijen van historische figuren. Niet helemaal mijn ding, ik had daardoor weinig geduld om de bijschriften te lezen. De fototentoonstelling 101 ogenblikken van Alkmaarse fotojournalist Theo van Houts was daarom een fijne afsluiting. Ik ben namelijk wél dol op fototentoonstellingen (Foam!). Van Houts kreeg bekend en onbekend Nederland voor zijn camera en sleepte meerdere belangrijke fotografieprijzen in de wacht. We waren net op tijd om zijn werk te bewonderen, want de expositie was te zien tot 1 februari 2015.

Conclusie van dit alles
Na deze middag wist ik het volgende:
1. Waarom ik jaarlijks op 8 oktober met een wijntje in mijn hand sta, ook al valt dit op een woensdagmiddag. Proost op de Victorie!
2. Gouden Eeuw portretten doen mij niets.
3. Alkmaar heeft goeie fotojournalisten en ik zou graag meer van deze tentoonstellingen in Alkmaar zien.
4. Danielle en ik hadden na deze middag cultuur snuiven echt wel een lekker frietje met verdiend.

Ps. Combineer jouw bezoek aan Alkmaar met een stadswandeling door de oude binnenstad, deze tip krijg je er gratis van mij (Danielle) bij.

Foto’s: Mike Bink.

4 reacties on “Stedelijk Museum Alkmaar”

  1. Nina

    Helemaal leuk, dit gastblog! En mooi beeld heb je erbij, dat paarse licht ziet er echt super cool uit van bovenaf.

Reacties zijn gesloten.