IKEA STREET ART POP-UP STORE

IKEA street art

IKEA Art Event 2015 Street Art Pop-Up Store. Het is een hele mond vol. Maar als je de titel in verschillende stukjes knipt, wordt het geheel al iets duidelijker. Want 1. deze blog is een ode aan de nieuwe art collectie van IKEA. 2. Deze nieuwe collectie draagt de titel Art Event 2015 met Street Art om hebberig van te worden. 3. Deze limited edition posters (want dat zijn het dus) zijn vanaf vandaag te bewonderen én te kopen in de speciale Pop-Up Store in de Utrechtsestraat van Amsterdam. 4. Vanaf maandag ook gewoon te koop in alle IKEA vestigingen. 5. Heb ik je met deze langste inleiding ooit al nieuwsgierig gemaakt? Scroll dan snel verder naar beneden.

Extravagante posters
Home is where the art is. Daarom brengt IKEA kunst naar je toe met de Art Event 2015 Street Art limited collectie: 12 kunstwerken van straatkunstenaars van over de hele wereld. Met deze limited edition collectie wil IKEA kunst bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, want zij vinden dat kunst thuishoort bij de mensen thuis. De oplossing van IKEA? Kunst werken voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken door ze te drukken in postervorm.

Door gebruik te maken van zorgvuldig gekozen druktechnieken konden de kunstenaars elke poster zo persoonlijk mogelijk maken. Ze gebruikten verschillende soorten papier, maar ook speciale effecten zoals 3D, glans, verschillende lakafwerkingen en een “licht-in-het-donker”-techniek. En, ja, de posters zijn een tikkeltje extravagant, zoals het heurt bij kunst!

“Street art is free for anyone to enjoy, you can just grab a bike and discover art in your own hometown. It’s the most democratic art form that exists.” – Art Director Henrik Most

Hallo Rembrandt!
Grappig detail is dat ik bij de werkwijze van de kunstenaars, maar ook bij de druktechniek gelijk moest denken aan mijn bezoek aan de expositie Late Rembrandt in het Rijksmuseum vorige week. De gehele workflow van hoe deze limited collectie van IKEA tot stand is gekomen, heeft zóveel raakvlakken met ‘onze’ kunstenaar. Enige verschil is dat er bij IKEA veel meer mensen mee gemoeid zijn, dat dan weer wel.

En geloof het of niet, ook Rembrandt wilde kunst maken voor de gewone mens. Dit heeft dan wel 400 jaar moeten duren, maar de Art Event 2015 Street Art collectie zou dan ook niet misstaan in een museum. Dit werd duidelijk aan de hand van dit filmpje, dat vorige week viral ging op het wereld wijde web. Hoe reageren nietsvermoedende bezoekers van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem als er een kunstwerk van IKEA tussen de andere schilderijen hangt?

IKEA Pop-Up Store
Vervolgens kreeg ik vorige week de uitnodiging om langs te komen in de IKEA pop-up sotre aan de Utrechtsestraat 105 voor een preview van de Art Event 2015 Street Art limited collectie. Gisteren ging ik daarom samen met Deisy richting de grote stad en lieten we Henrik Most – Creative Director van de Art Event collectie – honderuit vertellen over het ontstaan van de collectie en de betrokken kunstenaars.

Voor deze kunstcollectie heeft IKEA haar krachten dus gebundeld met 12 talenten uit de street art wereld. Het resultaat is een veelzijdige collectie: van zwart-wit tot kleurrijk en van abstract tot figuratief. Ik werd op slag verliefd op de arend van Hua Tunan: “Mijn creatie is een improvisatie. Ik werk heel snel met inkt en penseel: correcties zijn niet mogelijk, het moet van de eerste keer goed zijn.” Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken, deze poster ging met mij mee naar huis! In de IKEA Art Event krant kun je nog veel meer informatie over alle kunstenaars en kunstwerken vinden, ondertussen geef ik je een impressie van de pop-up store aan de hand van mijn gemaakte foto’s…

IKEA street art

IKEA street art

Is het Kim Kardashian? Of toch Sandra Bullock? Kunstenares (en Lady Gaga lookalike) Elle houdt van girlpower en ging voor IKEA aan de slag met glow in the dark!

IKEA street art

IKEA street art

Erosie is een Nederlandse kunstenaar en maakte bovenstaand kunstwerk met de titel Horror Vacui, angst voor de leegte. Bijna dwangneurotisch vulde hij een leeg blad met allerlei vormen en figuren. Grappig detail: ik vond de poster (door het shiny effect) mooier dan het eigenlijke kunstwerk!

IKEA street art

IKEA street art

Een event kan niet zonder drankjes en versnaperingen. Lekker on-IKEA-isch konden we genieten van gezonde sapjes, Schotse biertjes en lapjes vlees voor alle carnivoren.

IKEA street art

IKEA street art

Het Franse kunstenaarsduo Koralie Supakitch werkten samen aan bovenstaande kunstwerk. Maar als je goed kijkt toch ook apart. In het midden van de poster komen de supervos van Supakitch en de Geisha van Koralie bij elkaar, in een mix van strakke en losse lijnen. Heerlijk om even bij weg te dromen!

IKEA street art

IKEA street art

Henrik Most en Suzanne Bouten van IKEA vertellen over de arend van Huea Tunan. Het kunstwerk staat voor de moed van straatkunstenaars. De arend is vrij, kleurrijk en dapper. Drie eigenschappen die ik ook zou willen zijn!

IKEA street art

Een bezoek aan de IKEA Pop-Up Store is niet compleet zonder kiekje. Daarnaast zie je op bovenstaande foto het kunstwerk Message In A Bottle van het Zwitserse duo Nevercrew. Dit kunstwerk speelde de hoofdrol in de prank van Lifehunters die vorige week viral ging.

IKEA street art

IKEA street art

Wat vind jij: Is dit kunst of kan het weg?

Bezoek de IKEA POP-UP STORE op zaterdag 28 maart en zondag 29 maart van 11.00 tot 18.00 uur aan de Utrechtsestraat 105 in Amsterdam. De street art kunstwerken zijn vanaf 1 april verkrijgbaar in de IKEA winkels en online. Wees er snel bij, want op=op!

6 reacties on “IKEA STREET ART POP-UP STORE”

 1. Dina

  Zo tof dat je hier bij was! Ik vind het er allemaal heel mooi uit zien. Kunst is voor iedereen persoonlijk, ik zou nooit zeggen dat het weg moet. 😛

  Wel jammer trouwens dat ze daar zo’n lelijke vloer hebben. #differentshoeseveryday

 2. Lisa

  Aaah, wat gaaf zeg! Ikea is echt zo’n supergave, hippe winkel!

  xoxo Lisa

 3. Deisy

  Wat een prachtig verslag heb je er van gemaakt zeg meis! Wauw! Ik ben dan nog steeds heel dankbaar dat ik met je mee mocht en heb echt een hele leuke middag gehad (ondanks het lopen in de regen hihi). X

Reacties zijn gesloten.