Musical: Hairspray

HairsprayIn 1988 schrijft regisseur John Waters het script voor de film Hairspray. Het is zijn gewoonte om zijn geboortestad Baltimore als filmlocatie te kiezen. En zo opent ook Hairspray met de song Goodmoring Baltimore. De feelgoodmovie werd later vertoond op Broadway en dan heb je natuurlijk de filmversie uit 2007, met hoofdrollen voor Nikki Blonsky, Michelle Pfeiffer en John Travolta in fatsuit als vrouw. Maar dit jaar krijgen de spuitbussen er weer een nieuwe dimensie bij dankzij Albert Verlinde. De reizende (grootste) productie deed ook West-Friesland aan en mijn moeder kocht vol enthousiasme kaartjes met het plan haar dochters mee te nemen. Helaas ging mijn zus al met haar vriendinnen, dus was mijn tante de uitverkorene om ons te vergezellen.

De familie Turnblad
De hoofdrollen in de musical worden vertolkt door Arjan Ederveen (Theo en Thea) die is te zien als Edna Turnblad, die hij vol overgave speelt. Bovendien weet hij op zeer humoristische wijze de zaal plat te leggen van het lachen. Tracy Turnblad wordt normaliter gespeeld door Esmée van Kampen die hiermee op professioneel niveau debuteert, als ik google naar haar achtergrond, kom ik al snel tot de ontdekking dat ik haar ben tegengekomen bij de nominaties voor de Musical Awards vorig jaar. Helaas kwam ik haar vanavond niet tegen op de bühne. Wij keken deze avond van haar understudy Marike Foller, die niet onderdeed als de kleine bolle ambitieuze Tracy.

En dan hebben we Jim Bakkum, die de rol van Link Larkin op zich neemt. Ik heb een ingecalculeerde hekel aan deze jongeman, zodra hij zijn mond opentrekt, heb ik het gevoel hard weg te willen rennen. Nu is dat niet zo’n sterk plan als ik mij midden in een schouwburg bevind. Maar gelukkig waren ze bij V&V Entertaiment zo lief geweest om hem niet met al te veel tekst op te zadelen. Dank u, meneer Verlinde. Verder swingt de musical de haarlak uit. En onthoud: Als je haar maar goed zit!

Het verhaal
Begin jaren zestig droomt iedere tiener ervan om te dansen op tv in The Corny Collins Show. De mollige Tracy Turnblad wil het nog het liefst van iedereen. Ze laat zich niet stoppen door haar figuur, want zij is een geboren danseres. Met haar tomeloze enthousiasme en hippe danspasjes weet ze een plaatsje in de show te bemachtigen, tot grote ergernis van de huidige ‘dance queen’ Amber von Tussle. Als Ambers vriendje Link Larkin ook nog eens een oogje op Tracy krijgt, is de maat pas echt vol. De twee meiden gaan een bittere en muzikale strijd aan om de kroon van Miss Auto Show te mogen dragen. Ze zetten alles op het spel, zo lang het haar maar goed blijft zitten. (Bron: Musicals.nl)

20 reacties on “Musical: Hairspray”

 1. OSC4R Beantwoorden

  De eerste keer dat ik de film keek, heb ik ‘m na 10 minuten uitgezet omdat ik dacht dat het niks voor mij zou zijn. Maar later toch een tweede poging gedaan, en dit keer wel helemaal afgekeken. Best leuk! Jonh Travolta als vadsige huisvrouw met dunne Christopher Walken als man….priceless!
  Verder zelf nooit van de musicals, maar misschien moet ik daarbij ook eens een tweede poging wagen.

 2. Celesta Beantwoorden

  De film vind ik super, echt een feel-good movie!
  Volgende maand ga ik ook naar de musical, ik ben echt benieuwd!
  Ik vind Jim ook echt vreselijk, dus ik ben blij dat hij grotendeels zijn mond houdt, hihi.

 3. Joyce Beantwoorden

  Ik geloof dat ik de film hier nog heb liggen, maar heb ‘m nog nooit gezien!
  Goed idee voor de movie challenge! Maar denk niet dat ik naar de musical ga eigenlijk…

 4. Desiree Beantwoorden

  Ah super gaaf, die zou ik ook graag willen zien, maar ik denk niet dat ie nog draait als ik terug kom. Ik zal me dus met de film moeten vermaken, die moet ik ook nog zien 🙂

 5. Aïsha Beantwoorden

  Ik vond de film wel leuk, maar Jim Bakkum staat me nogal tegen zeg maar… hahaha Weet niet of dit het favoriete avondje uit zou zijn voor mij. But maybe I’m wrong…?

 6. Just J. Beantwoorden

  * schaam schaam * Ik heb de film nooit gezien.
  Of ik naar de musical ga weet ik nog niet, maar mocht ik gaan of zijn geweest, I’ll post it ;)!

  Lfs!

 7. Danique Beantwoorden

  De film heb ik een paar jaar geleden wel gezien. Ik had er een hoop van verwacht maar ik vond het zelf wat tegenvallen. Was de musical leuker?
  .-= Danique´s laatste blog ..I wish you bluebirds in the spring, to give your heart a song to sing. =-.

 8. Annemijn Beantwoorden

  Ik vond de film wel heel leuk! En musicals vind ik ook bijna altijd leuk, dus.. 🙂
  .-= Annemijn´s laatste blog ..I WISH =-.

 9. Dagmar Beantwoorden

  Niet echt mijn ding, hoewel muscials altijd wel superleuk zijn… wel jammer dat Jim een van de hoofdrollen heeft!

 10. M. Beantwoorden

  Hoe vond je het meisje dat Penny speelde? Ik vond haar zooo hilarisch!!
  .-= M.´s laatste blog ..On my mind =-.

 11. Deed Beantwoorden

  ik vond de film wel leuk, maar ik vraag me af wat ik van de musical vindt… ik heb de gewoonte om nederlandse remakes van films/musicals niks te vinden op de een of andere manier haha
  en ben niet zo’n fan van jim!

  maar het lijkt me wel een keertje grappig om te zien.
  .-= Deed´s laatste blog ..Ik hou van Holland!! =-.

 12. Renee Beantwoorden

  Oeh! Die film is leuk!

  En nog even een supersuperlate reactie: ik had niets gezegd omdat we allebei de andere kant uitsnelde en ik enorm chagerijnig was (5 kwartier doen over eenafstand welke normaal 1 kwartiertje duurt). De volgende keer zal ik je aanspreken!
  .-= Renee´s laatste blog ..Sneeuw =-.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *