Shoppen, cultuur en verkleedpartijen

Donderdag, precies op de helft. Aangezien we maandag weer naar huis rijden, zouden we terneergeslagen kunnen concluderen dat onze vakantie na vandaag nog maar drie dagen duurt. Maar in plaats daarvan denken we liever terug aan de vele activiteiten die we hebben ondernomen in de afgelopen dagen. Er is zoveel te doen in de omgeving van camping RCN la Ferme du Latoi, dat we stiekem denken dat hier een week vertoeven in het hoogseizoen eigenlijk best aan de korte kant is. Voor ons is een leuke vakantielocatie pas geslaagd als we een hoop gezien hebben en er toch nog iets overblijft om voor terug te komen. En dat is tussen de zonnige landschappen en de vele vissersdorpjes van de Vendée zeker het geval.

Woensdag 8 augustus 2012

Plan de campagne
Na de woensdagochtend te zijn begonnen met een stevig ontbijt en slappe oploskoffie, is het tijd plannen te maken voor vandaag. Althans, voor zover er planning nodig is, want na enkele dagen Frankrijk blijken de vingers van Danielle alweer genoeg te kriebelen om te gaan doen waar ze het beste in zijn: geld uitgeven tijdens het shoppen. En dus rijden we een kleine anderhalf uur naar het Noorden om de grote havenstad Nantes – hoofdstad van de regio Pays de la Lore – te verkennen en onze zinnen te zetten op gezellige, kleine bougeries en grote, internationale winkelketens. De autorit is bij aankomst in Nantes nog even een spannende bedoening wanneer er op een druk kruispunt een Franse zakenman (in dure cabriolet) tegen de achterkant van onze auto aanrijdt. Gelukkig geen schade!

Nantes: voor ieder wat wils
Behalve winkelen biedt Nantes ook genoeg cultureel erfgoed, al hebben we eerste een kleine wandeling naar het plaatselijke bureau voor toerisme nodig om te weten waar alle stadsbezienswaardigheden zijn. Niet veel later begeven we ons onder andere langs de gotische Kathedraal van Nantes (officieel: Cathédrale Saint-Pierre) uit 1434 en het hertogelijk kasteel Château des ducs de Bretagne uit diezelfde periode.

Vroeg naar bed
Tegen het eind van de middag, met nog steeds ruim 30 graden op de thermometer en een heerlijke sandwich van de Subway achter de kiezen, besluiten we ons weer richting de camping te verplaatsen. Maar niet voordat we in de plaatselijke supermarkt van Coëx, met verrassend veel Nederlandse producten, een simpele maaltijd voor op het enkele gaspitje hebben ingeslagen.
De woensdag eindigt vroeg voor ons. Het lopen en de hitte heeft ons moe gemaakt. En na drie dagen lijkt de rugpijn van ons half leeggelopen luchtbed ineens helemaal zo erg niet meer. Bonne nuit!

Donderdag 9 augustus 2012

Missie ‘Parkeren in Challans’
Op donderdag is het tijd om naar Challans te vertrekken, waar vier keer per jaar het Autrefois Challans festival wordt georganiseerd en in het hoogseizoen bijzonder veel bekijks trekt. Het is er zo druk dat het om 11.00 uur haast onmogelijk is een parkeerplaats te vinden, maar na enkele rondjes blijkt onze auto nog ergens in een gaatje te passen. Gratis parkeren. Daar kan het toerisme in Amsterdam nog wat van leren.

Autrefois Challans, terug naar 1910
Tijdens Autrefois Challans waant de bezoeker zich voor even in het jaar 1910, waarbij de plaatselijke bevolking van Challans zich voorziet van traditionele klederdracht. We maken kennis met de kostwinning van begin 20ste eeuw en de rol van dieren die daarin heeft meegespeeld. Ook zijn er klassieke auto’s te bewonderen. Het is geweldig om te zien hoe de stad zich inleeft. En het door de sowieso al aanwezige, klassieke uitstraling van Challans, je je tijdens Autrefois Challans haast in een themapark begeeft. Tof!

Natte voeten
Omdat het op de route ligt, nemen we ’s middags een kijkje bij een bijzonder natuurfenomeen: Passage du Gois, oftewel de toegang naar schiereiland Noirmoutier. Het eiland is slechts beperkt bereikbaar doordat de oversteek twee keer per dag overspoeld wordt door hoogwater. Dit levert ons bij laagwater een prachtig uitzicht op, terwijl andere mensen vooral gekomen zijn om een zoektocht te starten naar mossels, schelpen en andere zeevoorwerpen die zich verschansen tussen de modder en de klei. Die viezigheid levert leuke vakantiefoto’s op en spoelen wij dezelfde avond nog van onze voeten tijdens een welverdiende douche op camping RCN la Ferme du Latoi.

11 reacties on “Shoppen, cultuur en verkleedpartijen”

 1. Anke Beantwoorden

  Ai, leeglopende luchtbedden, dat is echt hel! Ik lag vorige week toevallig ook ineens op de vloer, toch niet echt een aanrader hoor 😉 Maar jullie vakantie klinkt tot nu toe erg goed, leuk ook dat jullie dat festivalletje konden meepakken! En geniet nog van de 2e helft van jullie verblijf daar.

 2. Marah Beantwoorden

  Mooie foto’s! Meerdere steden in Frankrijk hebben zulke festivals geloof ik, die vond ik vroegah (toen ik nog een klein meisje was en we vaak gingen camperen in Frankrijk) altijd erg leuk!

  • Danielle Beantwoorden

   @Chantal, DAT KLOPT! Toen ik het op de borden zag staan dat we hier aankwamen, kon ik natuurlijk niet anders dan daar ook een bezoekje aan inplannen nu ik in de buurt was! Vriendje moet het boek nu ook lezen, want hij had geen idee waar ik het over had! En… het leek net of ik in het boek stapte, zo raar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *