Liefde voor… Londen!

Stel. Je hebt een heerlijke week in London gehad. Een reuze volle, dolle week. Gevuld met wandelingen, musea, muziek, winkelen (dat laatste tot Vriendje er letterlijk bij neerviel) en een heerlijk hotel. Dan nóg blijven er to do’s op je wistlist staan. Want Londen is zo veelzijdig en groots, dat je er meerdere citytrips kunt vertoeven. Voor mij is het ruim een jaar geleden dat ik deze stad aandeed, dus ik vind het hoog tijd voor ‘nieuwe’ ontdekkingen in deze wereldstad. En deze deel ik natuurlijk graag met jou.

British Museum

De vorige keer bezochten we het Science Museum, Natural History Museum en Museum of London. Allen fantastisch. En zeker nogmaals het bezoeken waard. Maar het nog niet bezochte British Museum over de culturele geschiedenis van de hele wereld staat voor mij nu bovenaan. Ik wil net als Karl Marx door de gangen zwerven, plaatsnemen in de Reading Room en gruwelen bij de mummies in de Oudegyptische zalen.

Design Museum

Als ik toch musea aan mijn wishlist toevoeg, kan het Design Museum er ook wel bij. Zo lijkt mij de huidige tentoonstelling Extraordinary Stories about Ordinary Things fantastisch. Deze tentoonstelling is nog te zien tot in 2015. Dus nog tijd zat, dacht ik zo. Thuis kun je ondertussen smullen van de huidige collectie door de Design Museum Collection App (iPad) te downloaden.

And many more museums…

Wat dacht je van The Geffrye Museum (vergelijk huiskamers uit de afgelopen 400 jaar), Tate Modern (interactie met moderne kunst) of The Photographers’ Gallery (foto’s, foto’s en nog eens foto’s).

Changing the guard

We stonden er klaar voor. Samen met honderden andere toeristen. Maar er kwam niets. Bleek er een of andere feestdag te zijn waar de garde voor nodig was. Maar hierdoor staat het kijken naar Changing of the Guard at Buckingham Palace nog steeds hoog op de lijst als must see. Ik weet nog dat een paar decennia geleden de foto’s van dit fenomeen (gekiekt door mijn ouders) behoorlijk indruk heeft gemaakt. En zeker omdat wij dit niet in Nederland hebben, wil ik zo’n ceremonie niet aan mij voorbij laten gaan!

The Tower of London

Tijdens onze vorige trip stonden we voor een keuze: bezoeken we de Tower Bridge of betreden we de Tower of Londen. Het zal je niet verrassen dat we voor de Tower Bridge hebben gekozen en dat het kasteel daardoor nog op mijn wishlist staat. In het zonnetje zou ik gezellig mee willen waggelen met een Yeoman Warder, terwijl hij ons alle ins en outs vertelt over het 900 jaar oude fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, munt, garnizoen, museum en arsenaal.

Musical in London

Ik ben dol op musicals. Dus hoe ga ik in hemelsnaam een keuze maken uit die pracht en praal op West End? Wordt het Billy Elliot, Charly and the Chocolate Factory, Les Miserables (die film!), Mathilda (jeugdsentiment!), Singin’ in the Rain, The Bodyguard (alweer, jeugdsentiment!), The Lion King, Phantom of the Opera, The Sound of Music, Viva Forever! (girl power!), We Will Rock You, West Side Story of Winked?

Concert in Royal Albert Hall

Je hebt Adele ‘Live At The Royal Albert Hall’ en The Killers ‘Live From The Royal Albert Hall’. Beide concerten zijn steengoed en speel ik graag op af op mijn televee. De zaal ademt sfeer, grootsheid en sentiment. Maandagavond stond ‘onze’ Caro Emerald zelfs op het podium (terwijl ik in Ziggodome naar The Killers keek). Doe mij maar zo’n muzikaal orgasme!

London - The Killers live from the Royal Albert Hall

Chelsea Physic Gardens

Ken je het kinderboek De geheime tuin (The Secret Garden) uit 1911 van Frances Hodgson Burnett? Het verhaal is in 1993 verfilmd. En sindsdien ben ik hooked. Als ik dan de kans krijg om zelf in zo’n tuin rond te lopen, pak ik deze natuurlijk met beide handen aan. Ergens in het midden van Chelsea ligt zo’n wonderlijke tuin, gevormd in 1673 (!) door de Worshipful Society of Apothecaries. Oh, ik droom ervan om daar te zitten met een boek, terwijl het zonnetje op mij en de 5000 soorten planten schijnt.

Hot Tub Cinema

Imagine a night cinema, on the roof, east-end view and a hot bath. Dat klinkt niet bepaald als Londen. Toch is het mogelijk, bij Hot Tub Cinema. Met verschillende hot tubs, een film die je kunt aanvragen via Facebook, een drankje en een prachtig uitzicht. Dus vergeet niet om je zwemspullen mee te nemen en geniet van deze onvergetelijke ervaring!

Greenwich

Denk aan de World Heritage Site, de Greenwich Mean Time en de Meridian Line. Greenwich, met Cutty Sark, het National Maritime Museum, de Royal Observatory en Sir Christopher Wren’s Old Royal Naval College. Denk aan picknicken in het park, wandelen langs de Thames of slenteren op de markt. Vanaf Central London ben je in 20 minuten in Greenwich met de trein, metro, bus of boot.

The Cemetery

Begraafplaatsen vind ik fascinerend, mysterieus, spannend en soms zelfs een beetje luguber. Zo liep ik vol bewondering rond op begraafplaatsen in Parijs, Kreta en Praag. Maar Londen heb ik (nog) niet gehad. Nunhead Cemetery (gratis) en Highgate Cemetery (vanaf £4) staan daarom op dit lijstje. Op Highgate ligt Karl Marx begraven en loop je mee met een gids. Nunhead is meer geschikt voor een stille (en individuele) wandeling en je mag op Nunhead fotograferen tot je erbij neervalt (ha ha).

Camden Market

We waren er oh so close dichtbij toen we naar het concert van The Naked and Famous gingen in Roundhouse. Maar toen was het avond, de markt gesloten en Camden Lock niet de meest relaxte plek om rond te hangen. Overdag is het smullen, of je er nou komt om te shoppen, te eten of mensen te kijken (of alles tegelijk). En als ik dan gelijk in deze buurt blijf hangen, sluit ik een bezoek aan Primrose Hill, de London Zoo of Regents Park niet uit. Al deze bestemmingen liggen namelijk op loopafstand van Camden Highstreet!

London - Vintage Shops

Vintage Shops

Ook duik ik graag een aantal vintage shops in. Het is handig om via Google Maps alvast thuis je route te bepalen. Hieronder de leukste adressen op een rijtje:
– The East and Thrift store: Unit 1a, Assembly Passage
– Deborah Woolf Vintage: 28 Church Street
– Blitz: 55-59 Hanbury Street, Shoreditch
– Mishka Vintage: 210-212 Middle Lane
– Blondie: Unit 1, 114-118 Commercial Street
– Beyond Retro: 110-112 Cheshire Street
– The Merchant Archive Boutique: 19 Kensington Park Road
– Strut: 2b Ada St. Broadway Market
– The Vintage Emporium Café: 14 Bacon Street
– Absolute Vintage: 15 Hanbury Street / 79 Berwick Street
– Rokit Clothing: 101 Brick Lane / 225 High Street / 42 Shelton Street

Algemene informatie

Als je niet vast zit aan een datum, zoek dan op internet naar een goedkope vlucht. En een hotel in Londen boek je natuurlijk ook gemakkelijk vanuit huis. Op het vliegveld aangekomen, is het handig om gelijk een Visitor Oyster card (de OV-chipkaart voor Londen, geldig in metro, bus en trein) aan te schaffen. En dan.. is the city all yours!

Heb jij nog tips en tricks voor een citytrip naar Londen? Deel deze dan in een comment!

18 reacties on “Liefde voor… Londen!”

 1. appelig Beantwoorden

  The Mousetrap van Agatha Christie zien, die voor het 58ste jaar draait is ook erg leuk. Net als Kew gardens. Ik moet er snel weer eens heen!

 2. Nieke Beantwoorden

  Ik woon momenteel in Londen en heb eigenlijk nog niet alles van dit lijstje bezocht. Erg toffe dingen staan er tussen! Ik ben nog nooit in de Royal Albert Hall geweest maar vind de kleinere concerten in kleine venues eigenlijk altijd net zo leuk. (of niet leuker) Brick Lane is voor vintage absoluut geweldig!

  • Danielle Beantwoorden

   @Nieke, echt gaaf dat je er nu woont! Toch best een tikkeltje jaloers! 😉 Kleine(re) concerten lijken mij trouwens ook heel leuk, zeker met die sfeer!

 3. Deborahschrijft Beantwoorden

  Leuk artikel!! Ik hou van London! In het najaar wil ik 4-6 weken in London gaan wonen!
  Door blogposts als deze gaat het bij mij steeds meer kriebelen om daarheente gaan.

 4. Danique Beantwoorden

  Aah, leuk! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit in Londen ben geweest. Wordt toch wel een keertje tijd.

 5. Dagmar Beantwoorden

  Wat een fijne tips! Ik krijg nu echt zin om naar Londen te gaan! Ik ben er een poosje geleden ook al geweest, maar er is gewoon zo veel te zien en te beleven!

 6. T Beantwoorden

  National Gallery is ook een aanrader. Wisselen van de wacht is echt zonde van je tijd en je ziet niks.

  Als je een avond in Heaven kan meepakken is het ook een hele ervaring.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *