Hotspot: Tramremise De Hallen Amsterdam

De stappenteller draaide overuren en ook cycle keeper had een drukke dag. We fietsen van Amstelveen naar Oud-West en van het Haarlemmerplein naar de Dam. We bezochten verschillende bijzondere Rijksmonumenten en sloten onze dag af in de krochten van de Noord-Zuidlijn. Samen met Oscar, Lieke en Isabel maakte ik een tijdreis door het mooie Amsterdam tijdens de Open Monumentendag, met het toepasselijke thema ‘op reis’. Hallo stadje, waarvan ik nog niet eens de halve geschiedenis ken!

De Hallen - Amsterdam West

De Hallen Amsterdam
De dag begon bij De Hallen in Amsterdam Oud-West. Dit industriële stuk erfgoed bevindt zich midden in de stad, verscholen tussen de Kinkerstraat en het Bellamyplein. Door de zaterdagse drukte op de Ten Katemarkt moesten vriendje en ik daardoor niet alleen zoeken naar de ingang, maar óók naar Lieke. Ze bleek aan de andere kant van de Hannie Dankbaarpassage op ons te wachten. Toen ook Isabel in de stinkend nieuwe ondergrondse fietsenstalling was gearriveerd, kon onze Open Monumentendag beginnen!

De Hallen - Amsterdam West

Bejaarde tramremise
Een paar maanden terug las ik over de renovatieplannen voor de oude tramremise. Eerder had ik nog nooit van De Hallen gehoord, laat staan van zo’n complex midden in de stad. Blijkt dat de tramremise een eeuw geleden als stalling en Centrale Werkplaats werd gebouwd tijdens de grote elektrificatie van de Amsterdamse tramlijnen. Echter, na ruim 100 jaar werd het complex ontruimt, om vervolgens 7 jaar lang leeg te staan.

De Hallen - Amsterdam West

Afstoffen
Gelukkig zijn ze vorig jaar eindelijk met de bouw van het centrum voor media, cultuur, mode en ambachten begonnen. Op het eerste gezicht lijkt het terrein hierdoor voornamelijk op een stoffige bouwput. De ateliers, de Foodhallen, kantoren en evenementenruimte staan ook nog even in de steigers. En ook aan hal 17 (de vroegere paardentramremise) wordt nog volop gebouwd. Wat ik je al wel kan vertellen is dat EEN Media een fantastische kantoorruimte krijgt!

De Hallen - Amsterdam West

Cultureel erfgoed
Maar wat kun je dan al wel in de Hallen vinden? De bibliotheek met leescafé Belcampo zijn hartstikke klaar voor gebruik. Ook Hotel de Hallen opende een tijdje terug al haar deuren. En de Filmhallen (ga naar een film in zaal 7, want daar is de oude Parisienzaal uit 1924 teruggeplaatst), café Halte 3 en restaurant Meat West, het Denim Lab en het hoofdkantoor van Kinki kappers hebben hun plek gevonden. Als ik niet net naar de kapper was geweest, had ik mijn haar echt wel bij Kinki Academy en Young Bloods laten verven en knippen voor een prikkie.

De Hallen - Amsterdam West

Tot snel!
Wij gingen deze dag spontaan mee met een rondleiding van Jongerengids Isabel om samen het monument te ontdekken. Ze vertelde over de muurschildering in de centrale hal en we liepen samen door de vroegere ‘vluchtgang’, dat normaliter niet bereikbaar is voor publiek. Maar na een paar uur was het toch echt tijd om weer op de fiets te stappen, nadat we beloofden snel terug te komen wanneer tramremise De Hallen volgend jaar helemaal af is!

Update: dit weekend kun je in De Hallen naar de Local Goods Weekend Market, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger. Op de markt worden louter in Amsterdam ontworpen en gemaakte producten verkocht: food & non-food. Van fietsen, kleding, brillen en tassen tot lampen, meubels en fotoboeken, maar ook homemade worsten, chocola en ijs. Zie ik je daar?

De Hallen - Amsterdam West

De Hallen - Amsterdam West

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Liekespijker.nl.

8 reacties on “Hotspot: Tramremise De Hallen Amsterdam”

  1. Pingback: Hij die slentert ziet pas Amsterdam - LiekeSpiekLiekeSpiek

  2. Femke Beantwoorden

    Dit heb ik helemaal gemist, joh! Maar het klinkt wel heel leuk en interessant (ieks, wel een beetje een standaard reactie he?). Ik zal ‘m op mijn lijstje krabbelen voor een volgende keer..

  3. Karlijn Beantwoorden

    Wat leuk om te lezen. Het staat al even op mijn lijstje omdat ik er zoveel over hoorde. Maar jij maakt me helemaal enthousiast 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *