Dunya & Desie

Dunya & Desie (2001-2003) was drie seizoenen lang een populaire tv-serie. Dé serie over twee hartsvriendinnen in Amsterdam Noord. Dunya is Marokkaans, opgegroeid met Ramadan, de moskee en djellaba’s. Desie is zo Hollands als kaas, klompen en leggings. Ook kijkbuiskindje Daniëlle was even helemaal van de wereld bij een nieuwe aflevering. Na drie seizoenen, verschillende prijzen en een interantionale carriére voor Maryam Hassouni (Dunya) werd er eind 2005 besloten een speelfilm te maken.

En dan – na het lange wachten – draait de film eindelijk vanaf 17 april 2008 in de bioscoop. Ik mocht voor de pagina ‘Plug Out’ van het Noord Hollands Dagblad alvast naar de persvoorstelling in pand Noord. Eenmaal aangekomen bij het gebouw werd ik doorverwezen naar een ruimte helemaal achterin, waar zich een heuse bioscoopzaal onthulde. Ik kreeg een cd’tje met wat mooie foto’s van de film. Daarna nam ik plaats in de heerlijk zachte stoel en genoot van de film, waarbij ik soms mijn medebioscoopganger aan wilde stoten bij een grappig moment – vooral als Theo Maassen in beeld kwam – maar oh nee, ik zat hier natuurlijk alleen!

Het verhaal: De vriendinnen zijn inmiddels 18; tijd voor het echte leven. Op haar verjaardag krijgt Dunya van haar ouders te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse neef. Daar heeft ze weinig trek in. Desie raakt zwanger van haar rijschoolleraar die haar in de steek laat. Desie weet niet of ze het kindje wil houden. Ze besluit op zoek te gaan naar haar eigen biologische vader. Als blijkt dat die in Marokko woont, biedt dit een vluchtmogelijkheid voor beide vriendinnen en gaan ze samen naar hem op zoek. Maar Marokko is geen Amsterdam Noord en ze komen in allerlei spannende en ook grappige situaties terecht. Uiteindelijk komen ze voor een aantal belangrijke keuzes te staan.

Heb jij de serie ook gevolgd en ben jij nu ook van plan de film te gaan bewonderen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *