Leestip: Taal is zeg maar echt mijn ding

Taal is zeg maar echt mijn ding‘Je ding doen’ is uitgeroepen tot winnaar van de Vaagtaalverkiezing 2009. De uitdrukking wordt op de voet gevolgd door ‘gewoon een stukje’, ‘wees proactief’, ‘zeg maar’ en ‘doorcommuniceren’. Een groep taaldeskundigen selecteerde vijftig woorden en uitdrukkingen waar mensen via Vaagtaal.nl hun grootste taalergenis uit mochten kiezen. Ruim 1900 mensen deden mee aan de Vaagtaalverkiezing, van wie vijftien procent ‘je ding doen’ koos als uitdrukking die het meest onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend is.

Het boekje Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse sluit hier volledig bij aan. Nu zou ik bijna willen zeggen dat taal ook daadwerkelijk echt mijn ding is. Maar dat mag niet, het is vanaf vandaag absolutely not done. Op aanraden van een klasgenootje kocht ik het boekje met een bol.com cadeaubon. Ik kwam er vervolgens achter dat de halve klas – nee, het halve land – het boek al gelezen heeft. De treinconducteur vertelde lachend dat hij ‘veel van het praten’ in zijn manager herkent. Ik herkende vooral de vele gênante momenten, als ik hardop in de coupe moest lachen om de tekst van mevrouw Cornelisse.

Naar mijn mening zou iedere Nederlander dit boekje moeten lezen om er zo achter te komen dat wij toch stiekem best een hilarisch volk kunnen zijn. Bovendien is het boekje (min of meer) best leerzaam. Ik leerde bijvoorbeeld iets over mijzelf, ik citeer: “In West-Friesland hebben ze van nature een tong-r die rolt als een mitrailleur. De ‘slogan’ van Hoorn is: ‘Hoorn, zien en geloven’; een woordgrap die alleen werkt voor mensen uit de regio zelf, voor wie ‘Hoorn’ klinkt als ‘horen’).” Toen was ik errr opeens achterrr waarrrom ik vrrriendinnen altijd belachelijk maak als zij iets ‘gappig’ vinden.

En als je na het lezen van Taal is zeg maar echt mijn ding geen genoeg kunt krijgen van Paulien Cornelisse, dan kun je op haar blog de columns lezen uit onder andere NRC.Next, Mind Magazine en de Wereldomroep.

16 Comments

 • Joyce
  3 november 2009 11:21

  Ik heb het boek vorige week gekocht, maar heb er nog niet in gelezen, ga er wel even voor zitten binnenkort 🙂

 • Linda
  3 november 2009 12:36

  INDERDAAD. Alleen mensen die niet uit Hoorn komen zeggen Hoorn met zo’n kut ‘R’.
  Maar weetje, dit boek kwam voor in mijn tentamen van bureauredactie, en ik dacht dat ze maar wat hadden verzonnen :’) nu ben ik toch best wel benieuwd.

 • Mandy
  3 november 2009 12:37

  Ik wil hem lenen! Maar dan moet ik wel eerst je films terug geven (a)
  .-= Mandy´s laatste blog ..De Onverbiddelijke Tijd =-.

 • plank
  3 november 2009 12:43

  Ik heb een lerares en die zegt, in 1 uur tijd, meer dan 50 keer ‘zeg maar’.

  Heel erg IRRITANT!

  Xx

 • Lindinha
  3 november 2009 16:35

  Ik heb dat boek zondag van mijn vader gekregen… maar nog niet in begonnen.. ben nog bezig in ´de mannentester van Heleen van Royen´.. baggerboek!

 • Danique
  3 november 2009 17:06

  Dat boek lijkt me echt leuk om te lezen! Ik heb hem voor kerst gevraagd, dus als ik hem krijg moet ik nog wel zo’n 2 maandjes wachten voor ik hem kan lezen :).

 • Claudia
  3 november 2009 18:32

  Je moet het ook echt lezen als aaneenschakeling van columns… Mijn favoriet tot nu toe: boffelt en tuuuk 😉

  (dat van Hoorn had ik pas door toen ik het las, haha. Maar ik denk dat ik ook heeeeel goed Hoorrrrrrrrrrrrn kan zeggen ;))

 • Renee
  3 november 2009 20:22

  Hoewel het al tijden op mijn planning staat, ik heb dat boek nog steeds niet gelezen!

  (En dat terwijl taal ook zegmaar echt mijn ding is, al mag ik dat niet zeggen ;-))
  .-= Renee´s laatste blog ..When you get what you want, but not what you need. =-.

 • inge
  3 november 2009 20:28

  heb dit boekje al veel vaker aangeprezen zien worden op logjes her en der.. ga ’t denk ik maar aan sinterklaas vragen en hopen dat taal ook echt zijn ding is ; )
  .-= inge´s laatste blog ...ik verwen ‘m en ik weet ‘t =-.

 • Miekoe
  4 november 2009 08:40

  Heb al veel over het boek gehoord, maar het nog steeds niet (!) gelezen. Nu kom ik de laatste tijd überhaupt nooit toe aan het lezen van een boek, maar het is wel een goede tip voor mn Sintlijst! 😉
  .-= Miekoe´s laatste blog ..Sweet Surrender =-.

 • Maaika
  4 november 2009 10:09

  Hey dat boekje heb ik laatst van m’n moeder gekregen… ben er nog niet aan toe gekomen…
  .-= Maaika´s laatste blog ..één na laatste maand… =-.

 • Louise
  4 november 2009 10:33

  Jaa ik ga hem ook zoeken 😀 Heb er al wel het een en ander over gehoord 😛
  .-= Louise´s laatste blog ..Gamma wijn =-.

 • Eva
  4 november 2009 10:46

  Dat lijkt me een leuk boekje!

  Mijn stage docent had het ook al over een stukje dit en een stukje dat.. 😛
  .-= Eva´s laatste blog ..Mad Minerals en Everyday Minerals samples.. sla je slag! =-.

 • Desiree
  4 november 2009 19:30

  Lijkt me heel interessant! Staat op de wenslijst :p

 • Desiree
  9 november 2009 09:20

  En net als bij mijn naamgenootje staat dit boek ook op mijn verlanglijstje 😉
  .-= Desiree´s laatste blog ..A tiny change of plans =-.

 • Marieke
  10 november 2009 00:08

  Jaaaa ik hou van dat boek! Echt geweldig! Heb ook vaak hardop moeten lachen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: