Leestip: Matched

Matched

‘Ik vind dat mensen moeten kunnen kiezen wie hun Match wordt,’ zeg ik zwak.
‘Hoe ver moet dat gaan, Cassia?’ Haar stem klinkt kalm en redelijk. ‘Straks vind je nog dat mensen ook moeten kunnen kiezen hoeveel kinderen ze krijgen, of waar ze willen wonen. Of wanneer ze willen sterven.’

De Unie
Cassia groeit op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt gematched aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis, gigantisch mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er een aantal vreemde en verontrustende rafelranden zitten aan De Unie. En dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

Gouden Tip
Het is zaterdagmiddag (ironisch genoeg in hét walhalla van de literatuur: Selexyz Scheltema) als Marijke mij een boek overhandigd: Matched. Dinsdagmiddag ben ik op de laatste pagina beland en ik snap waarom het boek als Gouden Tip wordt aangeprezen door Selexyz. Schrijfster Ally Condie neemt je mee in een beklemmende wereld, die verontrustend veel lijkt op de onze, en waaruit niemand zich meer los kan rukken. Het verhaal heeft soms iets weg van George Orwells 1984, maar dan in een moderne chick-lit gegoten. Het beeldende taalgebruik, de opgebouwde spanning en het unheimische gevoel dat je bekruipt, maakt Matched tot een magisch boek. Ik haalde opgelucht adem toen ik zag dat Matched het eerste deel is van een betoverende trilogie.

Kortom…
Er is leven na Twilight én je hebt het perfecte cadeau gevonden voor onder de kerstboom. Ondertussen wacht ik (ongeduldig) op het volgende deel en (natúúrlijk) de verfilming van deze fijne boeken. Matched laat je niet meer los.

7 Comments

 • Eva
  4 december 2010 14:48

  Oeeh! 1984 vond ik echt geniaal dus deze moet ik lezen! Spannend 😀
  Kan mooi op mn kerstverlanglijstje 😉

 • Danique
  4 december 2010 16:34

  Het onderwerp klinkt heel apart, maar ook wel heel erg goed! Misschien moet ik dit boek ook maar eens lezen 🙂

 • Yvette
  5 december 2010 14:46

  Oeeh! Dit boek wil ik ook lezen.. Ze hebben hem nog niet in de bieb! Heb jij hem thuis? 😉

 • Louise
  5 december 2010 22:48

  Jaa je hebt me (: Ik ga hem kopen!

 • Jeske
  6 december 2010 00:46

  Het verhaal doet me een beetje denken aan het verhaal van We will rock you de musical.

 • Danielle
  7 december 2010 11:51

  @Yvette; nog wel! maar ik wilde hem donderdag teruggeven aan Marijke… of… doorgeven aan jou 😉

 • roos
  17 december 2010 18:02

  Lijkt me echt niks als je match voor jou uitgekozen worden. Dit doet me denken aan zo’n aflevering van Totally Spies haha

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: