Hoe Mark Ryden mijn leven binnen reed

Mark Ryden

Toen ik nietsvermoedend door de Jordaan liep, schuifelde ik langs één van de vele, schattige galerieën. Dit doe ik meestal op een tijdstip waarop ze gesloten zijn. Die timing van mij is me een raadsel, maar gelukkig bedenken sommige eigenaren daar iets subliems op. Toen ik voor een aantrekkelijk vormgegeven etalage stond, viel mijn oog op een bakje met flyers, bevestigd aan de buitenmuur. De kaarten in de houder leken bijna licht te geven. En ik was op slag verliefd op het werk van surrealistisch kunstenaar Mark Ryden.

Mark Ryden

Mark Ryden

Nachtbraker
Meneer Ryden (1963) schildert graag tussen zijn ontelbare collecties aan snuisterijen, beelden, skeletten, boeken, schilderijen en antiek speelgoed. En dat het liefst diep in de nacht. “I find it so much easier to be creatively free at night. Daytime is for sleeping. Nighttime is the best time for making art. The later at night it gets, the further into another world you go,” aldus Mark. Klinkt herkenbaar, want de inspiratie komt bij mij ook altijd ’s nachts om de hoek kijken, wanneer ik mijn hoofd op mijn kussen drapeer.

Mark Ryden

Mark Ryden

Surrealistische Koning
Ryden wordt ook wel de Koning van het Pop Surrealisme genoemd door zijn intrigerende, verwarrende, verbijsterende, betoverende, mystieke en zowel knuffelige als griezelige kunstwerken. De eigenaardige beelden die uit een luguber kinderboek lijken te komen, doet mijn sadistische humor goed. Geïnspireerd door de alchemie, de metafysica, wetenschap en filosofie en een grote interesse voor oude cryptische symbolen en mystieke beelden, creëert Mark Ryden fantastische, verhalende kunstwerken die zowel mooi als verontrustend zijn.

Mark Ryden

Mark Ryden

Alice in Wonderland
Aangetrokken door dingen uit zijn kindertijd, zijn de schilderijen van Mark Ryden vrijwel zonder uitzondering bevolkt door vrolijk ogende speelgoedbeesten in snoepkleurige tinten en door popachtige meisjesfiguren – vaak met enorme ogen – in primordiale landschappen, die hij combineert met schedels, opengereten lichaamsdelen en Porterhouse steaks. Zijn series dragen dan ook namen als Blood, The Meat Show, Bunnies & Bees en The Gay 90’s Show. De karakters op zijn schilderijen lijken zonder uitzondering weggelopen te zijn uit de Alice in Wonderland-verhalen van Lewis Caroll. Naast konijnen, tovert Ryden op zijn doeken ook opvallend vaak president Abraham Lincoln uit de hoge hoed.

Mark Ryden

Mark Ryden

Miami Ink
Daarnaast maakte Ryden vele album covers, zoals Michael Jackson’s Dangerous en Red Hot Chili Peppers One Hot Minute. Ook is zijn artwork te zien op de covers van Stephen King’s romans Desperation en The Regulators. Ryden kreeg er een grote schare fans bij na een uitzending van Miami Ink, waarin een vrouw Rose – het gothicmeisje dat tranen huilt van bloed – op haar arm liet tatoeëren. Daarnaast zijn Fontein – een schilderij van een meisje met zonder hoofd, terwijl het bloed uit haar nek stroomt en Nurse Sue en hond genaamd Jezus erg populair. He, gezellig. Doe mij dan toch maar gewoon The Snow Yak Show.

En wil jij – net als ik – best een Mark Ryden boven je bed?

22 Comments

 • Jeske
  23 juni 2012 11:57

  Oef nee niet boven mijn bed! Ik vind die poppetjes een beetje eng kijken dus ik vraag me af of ik dan nog wel goed zou slapen.

 • Veronica
  23 juni 2012 12:58

  Ik geloof dat ik nachtmerries zou krijgen als ik zijn beelden boven mijn bed zou hangen. Ik vind ze wel mooi maar ik snap die dingen met bloed en al dat vlees niet zo…

  • Danielle
   23 juni 2012 19:38

   Ryden is gewoon een beetje provocerend bezig 😉

 • appelig
  23 juni 2012 13:49

  Ik vind ze wel grappig, een beetje creapy en zeer origineel. Leuk onderwerp!

 • Anke
  23 juni 2012 16:53

  Ergens vind ik zijn artwork heel schattig, maar tegelijkertijd ook weer niet. Boven mijn bed hoef ik het niet, maar vind zoiets denk ik wel mooi (of nou ja, grappig) voor op het kleinste kamertje 😉

  • Danielle
   23 juni 2012 19:37

   Goed idee, maar dan zou ik daar de hele muur vol hangen, en een kroonluchter aan het plafond!

 • Saskia
  23 juni 2012 20:51

  Oh wauw. Dat ziet er echt super gaaf uit. Ik ken(de) hem nog helemaal niet!

 • Flo
  23 juni 2012 21:27

  Oooh ik vind dit echt leuk! Wat een gave stijl. Ik ga zeker even verder kijken! Bedankt voor deze post!

 • jennn
  23 juni 2012 22:47

  Ik had er nog nooit van gehoord eigenlijk, maar ziet er erg leuk uit. Boven mijn bed wordt hem niet, daar zit een raam, en de rest van de slaapkamer is ook al te vol. En ik weet niet of Lief er zo van gecharmeerd is als ik er een in de woonkamer zou hangen, dus ik hou het wel bij plaatjes kijken 😛

  • Danielle
   25 juni 2012 11:55

   @jennn, nou, hij neemt er maar genoegen mee, haha! Anders misschien op de wc? 😉

 • bobb lod
  24 juni 2012 08:56

  Ik heb dit werk al lang gezien voordat deze kunstenaar het daglicht zag. Ik zal je later de naam geven van de kunstenares, Catalaanse en woont en werkt in Girona. Toeval? Of hij het gejat heeft weet ik niet….

 • Dhini
  24 juni 2012 10:00

  Ik kende helemaal niet maar de pictures zijn mooi

 • Caithlin
  24 juni 2012 11:59

  De schilderijen zijn interessant vanwege het grote contrast tussen schattig en die bizarre dingen die er gebeuren!

 • imfashionstoned
  24 juni 2012 15:45

  Ze zijn prachtig gemaakt maar past niet in de style van mijn huisje;)

 • Annet
  24 juni 2012 17:33

  Nee dank je, maar het is wel heel kunstig!

 • Des
  24 juni 2012 19:31

  geweldig. helemaal mijn stijl ook. ja, ik zou wel een mooie tekening willen hebben!

 • Lyanne
  24 juni 2012 21:35

  Wauw, wat mooi! Hebben, hebben, hebben! 😉

 • Lauradenkt
  25 juni 2012 09:17

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze een beetje eng vind!

  • Danielle
   25 juni 2012 11:57

   @Lauradenkt, zijn ze ook wel een beetje, maar daardoor blijf ik ernaar kijken, ik ben zelf ook gewoon een beetje sadistisch aangelegd 😉

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: