Gij zult bloggen!

Gij zult bloggen!

Het blogevangelie. Het klinkt zo mooi. En dat is het ook. De smaak van het bloggen kreeg ik ongeveer zeven jaar terug te pakken. Natuurlijk kende ik mijn ups en downs, maar met de bloguitdaging van Ernst Jan Pfauth ben ik de komende maand niet te stoppen.

Sex, blogs & rock-‘n-roll
Meneer Pfauth begon zijn carrière als ‘grote’ blogger toen hij een ruzie tussen Balkenende en Witteman vastlegde. Hij reisde vervolgens over de wereld (waar hij natuurlijk over schreef) en schopte het tot chef internet bij NRC. Tgenwoordig is Ernst-Jan Pfauth internet ondernemer, columnist bij nrc.next en auteur van het boek Sex, blogs & rock-‘n-roll (aanrader, ook volgens Matthijs van Nieuwkerk!).

De Startgids
En ja, als internet ondernemer c.q. fervent blogger verzin je wel eens wat nieuws. In 2010 bedacht Pfauth de startgids, waar de startende blogger zijn hart bij op kan halen, maar sinds vandaag is er een heus ebook, waar Ernst-Jan met bloed, zweet en tranen aan heeft gewerkt. Een ebook waarin hij zijn opgedane ervaring en kennis met jou deelt. En dat tot 24 maart helemaal gratis en voor niets te downloaden is.

Gij zult bloggen!
In Gij zult bloggen vertelt Pfauth in 10.000 woorden hoe je een goede blog opzet en deze kunt laten uitgroeien tot een veelgelezen publicatie. Toni Morrison: “If there’s a blog you really want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.” Op je eigen little slice of digital heaven ben je hoofdredacteur, uitgever, marketeer en vormgever tegelijkertijd. En daar wil Ernst-Jan je graag bij helpen. Hij legt uit hoe je opvalt tussen al die andere Nederlandse blogs. Met slimme promotiestrategieën, tips voor het perfecte blogdesign, een handleiding voor bezoekersreacties en uiteraard schrijftips.

Boost voor je loopbaan
Volgens Pfauth dankt hij alles wat hij in zijn loopbaan heeft bereikt aan het bloggen. En dat kan ik alleen maar beamen. In het tweede jaar van mijn opleiding kwam ik via blogger – en inmiddels goede vriendin – Marlies als stagiaire bij Vrouw.nl terecht, liep in het vierde jaar stage bij CJP en rolde vervolgens door naar een afstudeeropdracht voor het Rozentheater. Mijn blog is mijn portfolio en mijn portfolio is mijn blog. Mijn eigen, verkleinde CJP Magazine op het wereld wijde web, waarmee ik laat zien wat ik kan.

De Bloguitdaging
Maar natuurlijk wil ik steeds weer meer. Meer ervaring, meer schrijven, meer werk. Daarom liet ik mij vandaag verleiden door Ernst-Jan om mij in te schrijven door De Bloguitdaging: binnen dertig dagen publiceer ik vijftien keer blogartikel. Dat levert mij dan weer een persoonlijke recensie van de heer Pfauth op. En ik zou natuurlijk niets liever willen.

Nu is dit natuurlijk een geweldige uitdaging voor de bloggers onder ons. Can I count you in? Lees de algemene voorwaarden en… blog on!

12 Comments

 • Olga
  15 maart 2012 01:27

  Hee dani 🙂 ik ben wel benieuwd naar het e-book, kun je m misschien naar me doorsturen? Ik kijk uit naar je blogs 🙂 veel plezier hoor! xx.

 • Danique
  15 maart 2012 07:24

  Nice! Echt een heel leuk concept! Maar of ik het aandurf haha ;). Ik ga zeker even dat boekje lezen!

 • Saskia
  15 maart 2012 08:16

  Leuk idee. Heel veel succes ermee!

 • Des
  15 maart 2012 08:51

  ik blog bijna elke dag. Dus ik doe mee!

 • Anke
  15 maart 2012 11:31

  Goede tip, gelijk even gedownload 🙂 De uitdaging laat ik nog even aan mij voorbij gaan, eerst maar eens rustig die handleiding lezen. Als beginner moet ik waarschijnlijk ook eerst zelf eens bedenken wat en hoe ik eigenlijk met mijn blog (verder) wil. Oh, en stage lopen bij de CJP, dat lijkt mij echt zo gaaf! Ik heb alleen compleet de verkeerde (voor)opleiding, haha :p

 • Laura
  15 maart 2012 13:08

  Tof dit! Ik ga het boekje eens lezen en overwegen om mee te doen, who knows 😉

 • Ryanne
  15 maart 2012 17:53

  Zeer goed initiatief en goede stok achter de deur, ben benieuwd naar de andere 14 blogs uit jouw keyboard! grtz

 • Flaviena
  16 maart 2012 19:42

  Leuke uitdaging!

 • 77235
  16 maart 2012 20:11

  gave actie!

 • Lauradenkt
  16 maart 2012 21:44

  Ja, ik vond het erg interessant wat erin stond 🙂

 • Lauradenkt
  19 maart 2012 10:07

  Ja, ik heb hem gelezen 🙂 Ik vond het wel handig, maar ik blijk heel veel dingen verkeerd te doen haha.

 • Nina
  19 maart 2012 12:53

  Veel leuker dan aan mijn afstudeeropdracht werken. Succes met de uitdaging!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: