Geslaagde Literaire Salon met Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafon - Boeken

Zittend in de trein kan ik maar aan één ding denken: dóórlezen. Op mijn schoot ligt het nieuwste boek van Carlos Ruiz Zafón en ik verslind de woorden alsof het hapjes cheesecake zijn. Na De schaduw van de wind en Het spel van de engel laat ik mij in De gevangende van de hemel graag weer meevoeren in de wereld van het Kerkhof der Vergeten Boeken.

Zafón als favoriet?
Ik roep al zes jaar dat De schaduw van de wind mijn favoriete boek is. En wellicht is daarmee Carlos Ruiz Zafón mijn favoriete schrijver. Hoewel hij deze plek moet delen met Lauren Weisberger, J.K. Rowling, Stephenie Meyer, Stieg Larsson en Charles Lewinsky. Eraan denken dat ik één van deze schrijvers ooit zou ontmoeten? Dat doe ik eigenlijk nooit. Maar daar kwam afgelopen weekend verandering in, toen Don Carlos werd uitgenodigd voor de Literaire Salon in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Spaanse Amerikaan
Hoe kan ik een zaterdagavond beter vullen dan met mijn drie grote liefdes? Ik dompelde mij samen met het vriendje en een groots schrijver onder in het Kerkhof der Vergeten Boeken. Bijna twee uur lang mochten we naar Carlos Ruiz Zafón luisteren, met zijn onberispelijke Amerikaanse accent. Want hij mag dan in Barcelona opgegroeid zijn en hier fascinerende verhalen over vertellen schrijven, hij noemt Los Angeles al twintig jaar zijn tweede thuis.

Hoteldebotel
Na zijn carrière als scriptschrijver, wilde hij zijn droom verwezenlijken om een succesvol romanschrijver te worden. Al vanaf zijn derde was het voor Don Carlos duidelijk dat hier zijn toekomst zou liggen. Tientallen jaren later werd dit ook duidelijk voor de rest van de wereld, toen hij ons met De schaduw van de wind omver kwam blazen. Ik was totaal hoteldebotel, droomde dat ik door het labyrint van het Kerkhof der Vergeten Boeken dwaalde en werd verliefd op de duistere, mysterieuze beschrijvingen van Barcelona.

Op de foto samen met Carlos Ruiz Zafon

De gevangende van de hemel
Tijdens de Literaire Salon wist hij antwoorden te geven die wel tien minuten duurden. Het was voor ons – als de digitale snelweg mormels die vriendje en ik zijn – een grote uitdaging om onze spanningsboog hoog te houden. De rest van de zaal (gemiddelde leeftijd 50+) leek hier toch echt veel minder moeite mee te hebben. Ik moest wennen aan het feit dat ik mij kon ontspannen, rustig naar zijn verhaal mocht luisteren en met mijn ogen dicht kon genieten van de tussenposes met muziek. Toen Carlos Ruiz Zafón een fragment voordroeg uit zijn nieuwe kindje De gevangende van de hemel, begon hij met een kort stukje in het Spaans. Gelukkig ging hij al snel over in het Engels, want van dat vreemde gebrabbel kon ik toch echt niets verstaan. En ja, dat ene korte fragment smaakte gelukkig naar meer!

Gesigneerde boeken
Ik liep overigens al de hele dag met mijn delen het Kerkhof der Vergeten Boeken te sjouwen en kocht daar op Manuscripta – vers van de pers – het derde deel bij. Natuurlijk liet ik deze juweeltjes na afloop van de lezing signeren en had mijn geliefde iPhone nog net 2% batterij over om dit grote moment in mijn leven vast te leggen. Onderweg naar huis begon ik gelijk met het lezen van mijn (en zijn) nieuwste boek, om de volgende dag alweer de laatste pagina om te slaan. In één ruk blies ik het verhaaltje uit en wat verlang ik nu naar het volgende (en laatste) deel met de avonturen van Daniel Sempere. Dat hopelijk weer de dikte heeft van het eerste boek, want het aantal bladzijdes viel van Gevangende van de Hemel toch wel een beetje tegen!

“Het lezen van een boek is een intiem ritueel. Een boek is een spiegel waarin we slechts kunnen vinden wat we al in ons dragen; als ze lezen doen we dat met hart en ziel en dat is een goed dat steeds schaarser wordt.” – Carlos Ruiz Zafón. Wil je alvast de eerste hoofdstukken van de Gevangende van de Hemel lezen? Klik dan hier voor een uitgebreid fragment.

28 Comments

 • Lieke
  4 september 2012 16:42

  Die quote van hem! <3 <3

  • Danielle
   6 september 2012 18:13

   @Lieke, een quote die ook zeker bij zijn boeken past!

 • Stefania
  4 september 2012 19:41

  Het spel van de engel gelezen. Het begin vond ik fantastisch, maar tegen het einde leek hij de weg kwijt te zijn. Teleurstellend, maar toch fascinerend genoeg om vorige week in Barcelona sommige van zijn plekjes op te zoeken.

  • Danielle
   6 september 2012 18:14

   @Stefania, oh, maar dan moet je echt De Schaduw Van De Wind ook eens lezen, minder verwarrend en echt een stuk mooier! Ik had hetzelfde gevoel bij Het Spel Van De Engel…

 • Dhini
  4 september 2012 20:00

  de schaduw heeft mijn man die boek uitgelezen

  • Danielle
   6 september 2012 18:14

   @Dhini, wat vond hij ervan? Wellicht wil hij dit nieuwe boek dan ook wel lezen, dus geef de tip maar aan hem door! 😉

 • Saskia
  4 september 2012 20:07

  ik wil nog steeds deze boeken lezen!

 • Laura
  4 september 2012 20:46

  Wauw, wat een fantastische ervaring moet dat geweest zijn! Ik heb het nieuwste deel nog niet weten te bemachtigen, maar ik vermoed dat ‘ie in het slechtste geval onder de kerstboom ligt 😉

 • Marike
  4 september 2012 22:42

  Leuk geschreven! En wat tof dat je hem in het echt hebt ontmoet! 🙂

  • Danielle
   6 september 2012 18:15

   @Marike, ik had jouw verslag over Manuscripta ook nog gelezen op mijn telefoon, ook erg leuk! Vooral van die ebook cards was ik ook gecharmeerd!

 • Kelly
  4 september 2012 23:31

  Die foto is echt GAAF!

  • Danielle
   6 september 2012 18:16

   @Kelly, dank u, dank u! Leuk stel zijn we he?! 😉

 • appelig
  5 september 2012 07:08

  Wat leuk! Lollig die foto ook. Ik kon De schaduw van de wind ook moeilijk wegleggen. De rest heb ik nog niet gelezen, maar ik krijg er wel zin in nu.

  • Danielle
   6 september 2012 18:16

   @appelig, bereid je voor, Het Spel van de Engel is wel wat raar, dus wellicht moet je gewoon gelijk in het nieuwe deel beginnen!

 • Manon
  5 september 2012 10:10

  Ik krijg meteen zin om deze boeken te gaan lezen!

 • Iris
  5 september 2012 11:55

  Wauw, wat een leuke ervaring! Ik heb zelf de boeken niet gelezen, maar ik zag ze wel bij mijn moeder in de kast staan, dacht ik. Dus wellicht dat ik ze van haar eens ga lenen, ik ben wel benieuwd. Ik heb een hele tijd geen één boek meer gelezen maar probeer het nu toch weer een beetje op te pakken, lezen is leuk 🙂

  • Danielle
   6 september 2012 18:17

   @Iris, lezen is zeker leuk! Hoe je je kunt verliezen in een verhaal en in een heel andere wereld, heerlijk! Als je moeder ze heeft, zou ik ze zeker even daar uit de kast plukken! Veel leesplezier! 🙂

 • Anke
  5 september 2012 15:26

  Dat lijkt me wel gaaf, een van je favo schrijvers ontmoeten! Ik moet zeggen dat ik nog nooit iets van hem gelezen heb, maar zag z’n boek gisteren nog wel goed gepromoot in de boekwinkel liggen. Heb zelf alleen een ander boek gekocht toen, haha.

  • Danielle
   6 september 2012 18:18

   @Anke, welk boek heb je dan gekozen? Ik ben nu ook weer een héél ander boek aan het lezen, we zijn gewoon van alles genres thuis! 😉 Maar ik zou als eerste dan De Schaduw van de Wind gaan lezen!

   • Anke
    6 september 2012 18:44

    @Danielle, De man die naar Auschwitz wilde. Tot nu toe een erg indrukwekkend verhaal.

 • Nina Manuhutu
  6 september 2012 16:39

  Wat moet het een eer zijn geweest om hem te ontmoeten! En gelukkig heb je dat moment vast kunnen leggen op de foto. Dankzij alle media aandacht en jouw verslag, ga ik zeker beginnen aan zijn boeken. En wie weet weer eens bloggen;-)

  • Danielle
   6 september 2012 18:18

   @Nina Manuhutu, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik zie je recensie graag tegemoet! 😉

 • Lyanne
  7 september 2012 09:10

  Wauw wat ontzettend gaaf! Ik ben ook helemaal fan van hem haha. Ik moet het laatste boek nog steeds gaan lezen en kan nu echt niet wachten door je recensie! 🙂

 • Elma
  7 september 2012 18:27

  Wat leuk dat je hem hebt ontmoet! Ik heb de eerste twee boeken gelezen, vond ze ook erg goed! 😀

 • Lnnk
  30 september 2012 18:21

  De schaduw van de Wind is mijn absolute favoriete boek! zo mooi. Tof dat je hem ontmoet hebt.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: